Radiáciu v Černobyle znížili až o 47 percent. Švajčiarska technológia priniesla pozoruhodné výsledky

TA3
18.12.2021 08:00

Švajčiarska spoločnosť Exlterra, ktorá sa zameriava na trvalo udržateľné technológie pre životné prostredie, sa spojila s ukrajinským štátnym podnikom SSE Ecocentre, ktorý sa špecializuje na monitorovanie radiácie v Černobyle. Spolupráca priniesla svoje výsledky. V danej oblasti sa im podarilo znížiť radiáciu až o 47 percent. Pomohla im k tomu technológia s názvom Nucleus Separation Passive System.

černobyľ, 1140x
TASR/AP

Technológiu testovali na ploche jedného hektára celkovo desať mesiacov. Na konci testovania zistili, že sa im podarilo znížiť kontamináciu pôdy o 37 percent a vzduchu až o 47 percent. Informoval o tom portál LADBIBLE. Vedci po výbuchu elektrárne predpokladali, že na dosiahnutie normálnej úrovne radiácie v černobyľskej oblasti bude treba najmenej 24-tisíc rokov. 

Prostredníctvom tejto technológie to však bude možné už za päť. Podľa generálneho riaditeľa ukrajinského štátneho podniku SSE Ecocentre Sergeja Kireieva, sú tieto výsledky pozoruhodné. „Je to prvýkrát za 35 rokov, čo sa takouto technológiou podarilo výrazne znížiť úroveň rádioaktivity v pôde i ovzduší,“ povedal.  "Toto je skutočná nádej pre celú oblasť vrátane liečby aj samotného sarkofágu."

Technológia môže pomôcť aj elektrárni vo Fukušime

„Sme na dobrej ceste dosiahnuť náš dlhodobý cieľ vrátiť zónu v Černobyle na prirodzenú úroveň už päť rokov po dokončení projektu,“ povedal Frank Muller, generálny riaditeľ spoločnosti Exlterra s tým, že s prácami plánujú pokračovať. „S prácami na území zakázanej zóny v Černobyle chceme naďalej pokračovať,“ uviedol. 

"Rovnako aj v okolí štvrtého bloku poškodenej elektrárne,“ doplnil. „Naše riešenie chcem rýchlo ponúknuť aj na iných problematických miestach po celom svete vrátane Fukušimy v Japonsku.“ Podľa neho sa touto technológiou môžeme vyhnúť vypúšťaniu rádioaktívnej vody do oceánov a zabrániť tak aj rôznym ekologickým katastrofám.

K výsledkom sa vyjadril aj prezident spoločnosti Exlterra Andrew Niemczyk. „To, čo sa zdalo nemožné, je teraz realitou,“ uviedol a vyzdvihol túto novú technológiu. „Rovnako ako pri iných našich úspešne komercializovaných technológiách sme dokázali, že vieme využiť prírodné zdroje na zahojenie rán, ktoré prírode spôsobíme,“ pokračoval. "Spoločným menovateľom našich technológií inštalovaných pod zemou je využitie prírodných a obnoviteľných síl na dosiahnutie hmatateľných výsledkov,“ uzavrel.

Černobyľská havária sa stala 26. apríla 1986, v černobyľskej atómovej elektrárni na Ukrajine (vtedy časť Sovietskeho zväzu). V histórii jadrovej energetiky ide o najhoršiu jadrovú haváriu vôbec. Havária, pri ktorej by bolo kontaminované územie niekoľkých štátov bola hodnotená ako extrémne málo pravdepodobná a oficiálne havarijné plány ju ignorovali. Napriek tomu po sérii chybných rozhodnutí k havárii došlo, mala dosah na územie o rozlohe niekoľko tisíc kilometrov a kontaminovala plochu mnohých štátov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok