Černobyľ sa pripomína aj po 35 rokoch. V nemeckých hubách našli stopy rádioaktivity

TA3 TASR
8.10.2021 20:30

Až 95 percent vzoriek lesných húb pozbieraných v Nemecku v posledných šiestich rokoch obsahovalo rádioaktívne stopy pochádzajúce z výbuchu jadrovej elektrárne v Černobyle v roku 1986.

Černobyľ 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Informoval o tom nemecký Spolkový úrad pre ochranu spotrebiteľov a bezpečnosť potravín, napísala v piatok agentúra Reuters. Zvýšená koncentrácia rádioaktívnych izotopov cézia - cézium 137 a cézium 134 - je charakteristická práve pre výbuch v Černobyle. Stopy týchto izotopov boli nájdené hlavne na juhu Nemecka. Žiadna zo 74 testovaných vzoriek však nepresiahla zákonný limit rádioaktivity 600 becquerelov na kilogram.  

Spolkový úrad pre ochranu spotrebiteľov a bezpečnosť potravín vysvetlil, že rádioaktívny materiál sa vyskytuje v lesoch preto, že lesné ekosystémy recyklujú živiny z pôdy. Práve preto voľne rastúce huby vykazujú kontamináciu dlhšie ako poľnohospodárske plodiny.

Od výbuchu je to už 35 rokov

K nehode v jadrovej elektrárni v Černobyle, ktorá sa nachádza v Kyjevskej oblasti Ukrajiny, došlo 26. apríla 1986. Explózia štvrtého bloku elektrárne bola doteraz najväčšou katastrofou v dejinách jadrovej energetiky, pri ktorej sa do atmosféry uvoľnilo niekoľko ton rádioaktívneho odpadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok