Injekcie vitamínu D sú najúčinnejšie, majú však aj vedľajšie účinky

TA3/bd
13.12.2021 09:00

Pri absencii vhodných hladín vitamínu D môže byť vaše telo náchylnejšie na ochorenia kostí, ako je osteoporóza, horšie zvláda aj koronavírus či ďalšie zdravotné stavy. Aj preto vám môže lekár odporučiť liečbu injekciami vitamínu D, ktoré okamžite zvyšujú hladinu tejto dôležitej živiny v krvi.

Injekcie vitamínu D sú najúčinnejšie, majú však aj vedľajšie účinky
FreePik

Zápcha

Jedna injekcia vitamínu D je účinná približne šesť mesiacov. Vedľajším účinkom býva obyčajne zápcha. Ťažké pohyby čriev sú vždy nepríjemné a bývajú sprevádzané napätím, nadúvaním alebo kŕčmi. Je dôležité konzultovať tento stav s lekárom, ak po podaní injekcie vitamínu D pociťujete závažné, pretrvávajúce alebo opakujúce sa epizódy zápchy. 

WC FreePik

Žalúdočné ťažkosti

Po liečbe injekciou vitamínu D sa môže objaviť podráždenie žalúdka a nepríjemný pocit pri zažívaní. Zvýšené hladiny vitamínu D môžu vyvolať nevoľnosť alebo zvracanie, čo môže mať za následok zníženú chuť do jedla, stratu hmotnosti alebo nezvyčajnú slabosť. Ak ťažkosti v žalúdku trvajú dlhšie ako pár dní, vyhľadajte lekára.

zaludok FreePIk

Zvýšené hladiny vápnika

Nezvyčajne vysoké hladiny vitamínu D v krvi spôsobené liečbou týmto typom doplnku môžu zvýšiť množstvo vápnika v tele. Tento vedľajší účinok, nazývaný hyperkalcémia, môže mať vážne následky. Symptómy spojené s vysokými hladinami vápnika zahŕňajú zmätenosť, časté močenie, zvýšený smäd, únavu, sucho v ústach, bolesť hlavy, orálnu kovovú chuť a nestabilitu pri chôdzi. 

Info: Bez vhodnej liečby môžu vysoké hladiny vápnika spôsobiť trvalé poškodenie obličiek.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok