Začnite užívať vitamín B15, lieči dýchacie cesty a predlžuje život

TA3/bd
8.12.2021 09:00

Vitamín B15 poznáme ako kyselinu pangamovú, čo sa týka určovania štruktúry zlúčeniny a jej klasifikácie ako vitamínu. Predáva sa ako antioxidant, ktorý stimuluje bunkové dýchanie.Vyskytuje sa v pivovarských kvasniciach, hnedej (nelúpanej) ryži, otrubách, cíceri.

Začnite užívať vitamín B15, lieči dýchacie cesty a predlžuje život
FreePik

Mladý a stále skúmaný

Kyselina pangamová bola izolovaná z marhuľových semien v roku 1938 Ernstom Krebsom a obchodne označená B15 v roku 1943. Bolo zaznamenané, že má mnoho detoxikačných medicínskych funkcií, vrátane prínosov pre pokožku, dýchacie cesty, nervy a kĺby. Je stále skúmanou látkou. Ale má zdokladované mimoriadne účinky na zvýšenie celkovej odolnosti organizmu, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a bráni usadzovaniu tukov v pečeni, Zmierňuje príznaky astmy, zmierňuje stav opilosti a predlžuje životnosť buniek. 

lieky FreePik

Vitamín B15 sa používa ako doplnok len posledných niekoľko desiatok rokov. V Rusku sa napr. kyselina pangamová používa na zvýšenie športového výkonu, zníženie túžby po alkohole a pomáha znižovať srdcové choroby, senilitu a autizmus. V Európe sa kyselina pangamová používa skôr ako prostriedok proti starnutiu a na ochranu pred znečistením ovzdušia.

Info: Ak telu vitamín B15 chýba, môžu sa prejaviť príznaky ako sú pocity únavy, slabosť a migrény.

lieky FreePik

Viac kyslíka

Kyselina pangamová môže slúžiť ako donor metylu na pomoc pri tvorbe určitých aminokyselín. Vitamín B15 môže hrať úlohu pri oxidácii glukózy a dýchaní buniek. Tvrdí sa, že môže pomôcť hypoxii zvýšením kyslíka do srdca a iných svalov. S vitamínmi C a E môže vitamín B15 pôsobiť ako antioxidant, ktorý pomáha chrániť bunky pred oxidáciou. Tiež sa predpokladá, že kyselina pangamová stimuluje nervový systém a podporuje funkciu pečene, čo môže prispieť k detoxikácii.

lieky FreePik

Potravinové zdroje kyseliny pangamovej zahŕňajú hovädzie mäso, celozrnné potraviny, hnedú ryžu, pivovarské kvasnice, tekvicové a slnečnicové semienka a marhuľové semienka. Dimetylglycín sa niekedy používa ako náhrada vitamínu B15, pretože sa predpokladá, že sa spája s kyselinou glukónovou a vytvára v tele kyselinu pangamovú. Tak ako pri iných doplnkoch, pred užitím kyseliny pangamovej sa poraďte so svojím lekárom o zdravotných problémoch alebo liekoch, ktoré užívate. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok