NHL nebude brániť hráčom v účasti na zimnej olympiáde, rozhodnutie je na nich

TA3 TASR
11.12.2021 07:59

Vedenie zámorskej NHL ponechá otázku účasti na zimných olympijských hrách 2022 vyložene na hráčoch.

Zimná olympiáda štartuje už čoskoro. Myslíme na každý detail, tvrdí prezident slovenského výboru
TASR/AP (ilu)

Komisár súťaže Gary Bettman po piatkovom zasadnutí Rady guvernérov na Floride vyhlásil, že hoci necelé dva mesiace pred štartom olympijského turnaja visí viacero otáznikov, liga dodrží dohodu s hráčskou asociáciou NHLPA ohľadom štartu profiligistov na olympiáde. 

Je iba na hráčoch, či sa budú chcieť v Pekingu za súčasnej situácie predstaviť. "Napriek tomu, že treba zodpovedať ešte mnoho otázok, NHL nebude brániť hráčom v účasti na zimných olympijských hrách. Dodržíme dohodu tak, ako sme sľúbili. Viem však, že NHLPA má obavy," povedal Bettman.

Predstavitelia NHL stále očakávajú od organizačného výboru zimných olympijských hier 2022 detaily ohľadne covidových protokolov. Ligu zaujíma, ako budú organizátori riešiť situáciu, ak bude mať hokejista v Číne pozitívny test na koronavírus. Prípadná dvoj- či trojtýždňová karanténa by mohla hráčov od účasti na ZOH odradiť. Veľa môže zavážiť aj šírenie nového variantu omikron.

"Hráči naďalej hovoria, že chcú ísť na olympiádu. Nemyslím si, že to bude ideálny olympijský zážitok vzhľadom na lockdowny v olympijskej dedine. Každopádne, my sme dali hráčom prísľub a ten platí," citovala Bettmana agentúra AFP.

NHL sľúbila, že pustí hráčov na zimnú olympiádu pred dokončením pandémiou poznačenej sezóny 2019/2020. Dohodu zahrnuli aj do súčasnej kolektívnej zmluvy. Liga plánuje počas olympiády prerušiť súťaž od 3. do 22. februára. 

Zástupca komisára Billy Daly poznamenal, že na základe dohody môže liga odrieknuť svoju účasť na zimnej olympiáde v hociktorom momente z dôvodu pandémie Covid-19. Bez finančného postihu to však môže urobiť iba do 10. januára 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok