Krajčí podal pozmeňujúci návrh k reforme nemocníc. Verí, že ju podporia aj poslanci Sme rodina

TA3 TASR
10.12.2021 15:17

Súčasťou reformy nemocníc má byť aj stanovenie maximálnych čakacích lehôt pre pacientov. Poslanec Národnej rady SR Marek Krajčí podal k reforme pozmeňujúci návrh, ktorý rieši túto problematiku. Chce ňou zefektívniť zdravotnú starostlivosť a skrátiť čakacie lehoty pre pacientov.

Občan by mal podľa Krajčího dostať zdravotnú starostlivosť v čase, keď ju potrebuje a mať garanciu svojho nároku. "Zdravotné poisťovne preberú zodpovednosť za manažment cesty pacienta a budú sa snažiť vytvoriť tú najrýchlejšiu a najoptimálnejšiu cestu. Pacient bude vedieť, že do určitého termínu vyšetrenie podstúpi, pretože to poisťovňa bude musieť zabezpečiť. A ak vyšetrenie nezabezpečí u zmluvných lekárov, preplatí ho u nezmluvných. V prípade nedostatočnej kapacity na území Slovenska bude pacientovi poskytnutá zdravotná starostlivosť v inej krajine EÚ, rovnako preplatená poisťovňou," vysvetlil na piatkovej tlačovej konferencii.

Zdravotné poisťovne majú byť podľa poslanca motivované zabezpečiť efektívnu cestu pacienta. "Verím, že sa im podarí vytvoriť kvalitný informačný systém a budeme sa všetci na vyšetrenia objednávať tak, ako je to v návrhu ustanovené a konečne sa podarí skoncovať s dlhými radmi pred poliklinikami," doplnil Krajčí s tým, že každá poisťovňa si bude musieť sledovať svoju sieť poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Má to podľa neho fungovať od roku 2024.

Dodal, že v nadväznosti na reformu optimálnej siete nemocníc rezort zdravotníctva pripravuje aj reformu dlhodobej starostlivosti, urgentnej starostlivosti, ambulantnej sféry a reformu prístupu k duševnému zdraviu. Krajčí verí, že reformu nemocníc podporia aj poslanci Sme rodina. Šéf poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš vyzval všetkých poslancov vrátane opozičných, aby odhodili politické tričká a reformu podporili. O reforme sa má hlasovať v utorok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok