Nie som vôbec šťastný z toho ako sa manažuje tretia vlna, tvrdí Krajčí

TA3 TASR
10.12.2021 14:40

Uvoľnené opatrenia počas nasledujúcich dní a sviatkov spôsobia, že tretia vlna pandémie ochorenia Covid-19 bude vo veľkej sile pokračovať, a to najmä v nemocniciach. Myslí si to poslanec parlamentu a exminister zdravotníctva Marek Krajčí.

Marek Krajčí 1140 px
TASR/Jaroslav Novák

V aktuálnej situácii je podľa neho potrebné zavádzať striktné opatrenia, čo sa nedeje. "Nie som vôbec šťastný, ako sa manažuje tretia vlna, nepoučili sme sa z predchádzajúcich chýb," vyhlásil Krajčí. Problém vidí v nízkej zaočkovanosti, pričom kritizuje pokles očkovania počas letných mesiacov. "Keď sa pozrieme na krivky z iných krajín, tak všetky krajiny okrem Slovenska očkovali ďaleko lepšie." Problémom je podľa neho tiež neskorý začiatok preočkovávania treťou dávkou. Poukázal pri tom na štúdie, ktoré dokazujú, že vakcína má protektívny efekt tri alebo štyri mesiace a následne ľudia môžu vírus šíriť ďalej.

Pri tak veľkom počte nezaočkovaných sa podľa neho malo začať oveľa skôr so samotestovaním. Považuje za chybu, že sa intenzívnejšie nevyužila možnosť samotestovania vo firmách a školách. Rovnako sa pri tom odvoláva na krajiny, ktoré vďaka samostestovaniu úspešnejšie manažujú tretiu vlnu. Poznamenal, že vďaka samotestom sú pozitívni vychytávaní, rýchlejšie karantenizovaní, neroznášajú ochorenie ďalej a krivka infekčnosti teda nestúpa tak prudko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok