Zdravotníci v Nemecku sa budú musieť dať zaočkovať, inak nebudú môcť pracovať

TA3 TASR
10.12.2021 14:29

Nemeckí poslanci v piatok schválili povinné očkovanie proti koronavírusu pre všetkých zdravotníkov. Vakcináciu budú musieť absolvovať najneskôr do 15. marca. Ak tak neurobia nebudú môcť svoju profesiu zastávať.

Odsúhlasili to obe komory parlamentu

Obe komory nemeckého parlamentu v piatok odsúhlasili povinné očkovanie zdravotníkov proti koronavírusu. Niekoľko hodín po tom, čo tento krok schválili poslanci dolnej komory parlamentu (Spolkového snemu), tak v zrýchlenom konaní spravili i zákonodarcovia hornej komory (Spolkovej rady).

Návrh na zmenu zákona o ochrane pred infekčnými chorobami predložila nová vláda sociálnych demokratov, Zelených a slobodných demokratov. Minister zdravotníctva Karl Lauterbach počas rozpravy v Bundestagu poslancov vyzval, aby odložili stranícku politiku a návrh o povinnom očkovaní zdravotníckeho personálu podporili. "Nemôžeme si dovoliť strácať čas," vyhlásil podľa agentúry AP.

Skutočnosť, že niektorí zdravotníci, ktorí sa starajú o mimoriadne zraniteľné osoby, ešte nie sú zaočkovaní, považuje za poburujúce a bezohľadné. "Táto očkovacia povinnosť je nevyhnutná, pretože je absolútne neprijateľné, že po dvoch rokoch pandémie zbytočne zomierajú v inštitúciách ľudia, ktorí sa nám zverili do starostlivosti, pretože v nich pracujú neočkované osoby," povedal. "Nemôžeme to akceptovať," zdôraznil.

Výnimky budú len pre niektorých

Zamestnanci nemocníc, ošetrovateľských domovov či iných medicínskych zariadení vrátane ambulancií lekárov tak musia do 15. marca predložiť potvrdenie o vakcinácii proti covidu alebo o prekonaní tohto ochorenia. Výnimky budú platiť len pre tých, čo sa nemôžu dať zaočkovať zo zdravotných dôvodov.

Poslanci schválili i to, že okrem lekárov budú môcť v budúcnosti v Nemecku očkovacie dávky proti koronavírusu podávať i zubári, veterinári a lekárnici – avšak iba na dočasné obdobie a s náležitým vyškolením. Ide o súčasť úsilia zaočkovať treťou dávkou vakcíny do Vianoc 30 miliónov ľudí v krajine.

Ďalší návrh zákona týkajúci sa povinného očkovania – tentoraz však pre všetkých obyvateľov Nemecka – sa aktuálne pripravuje a parlament by o ňom mohol rokovať v januári budúceho roku.

Proti všeobecnej očkovacej povinnosti vystupuje populistická Alternatíva pre Nemecko a tento krok v boji proti pandémii nepodporuje napríklad ani Jens Spahn, ktorý bol ministrom zdravotníctva v kabinete Angely Merkelovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok