Dedinčania zostali s deťmi v horách odstrihnutí od sveta. Do izolácie ich uvrhol sneh

TA3 ČTK
12.12.2021 07:00

Pre obyvateľov odľahlej marockej dediny, ktorá leží v najvyššom severoafrickom pohorí znamená husté sneženie týždne alebo i mesiace izolácie.

Dedinčania zostali s deťmi v horách odstrihnutí od sveta. Do izolácie ich uvrhol sneh
TASR/AP (ilu)

Informovala o tom agentúra AP. Berberskí obyvatelia dediny Tímahditi, ktorá sa nachádza v pohorí Stredného Atlasu v nadmorskej výške 1800 metrov, sa spoliehajú na ovce, ktoré sa pasú v okolitých lesoch. S príchodom zimy sú dedinčania postupne odrezaní od okolitého sveta. Červeno sfarbenú pôdu horských svahov zahalila biela porkývka kam oko dovidí. Pre obyvateľov to znamená, že sa z dediny nedostanú, dokiaľ úrady neodstránia sneh z príjazdovej cesty. Snežný pluh má ale väčšinou meškanie.

Týždeň od prvej snehovej nádielky zahalil sneh vidiecky stolný futbal a biliardové stoly, pri ktorých miestna mládež trávi voľný čas. Ovce zostávajú zatvorené v malej stodole celé dni.

Ťažoba dedinského života zostáva na ženách 

Keď sa husté sneženie skončí, rodiny v dedine sa snažia vrátiť k bežnému životu. Deti sa vydávajú do najbližšej školy po kľukatých cestách, a väčšina mužov sa vráti do práce v neďalekých mestách. Ťažoba dedinského života potom zostáva na ženách. Kálajú drevo, aby bolo čím kúriť. Pečú tradičný chlieb z múky, ktorú uskladnili na zimu a popoludní sa vydávajú na osloch k jazierkam, aby vyprali oblečenie, ktoré konečne môže schnúť na slnku, a aby priviezli vodu.

Pre obyvateľov Maroka, ktoré je pobrežnou krajinou na okraji Sahary, sú dážď a vytrvalé sneženie často vítanou zmenou. Poľnohospodári sa na obdobie dažďou tešia, keďže sú ich plodiny závislé na dažďovej vode v priehradách. Nižší úhrn zrážok sa tiež prejavuje nárastom cien ovocia a zeleniny.

Aklí Fátimová ktorej dcéry pred domom prášia koberec a kŕmia sliepky, sa ale podľa AP zverila, že zimné počasie pre jej rodinu znamená ďalšie trápenie. Do ich maličkej obývačky zateká, napriek tomu, že sa tomu pomocou tehál a tašiek pokúsili zabrániť. "Je to každý rok rovnaké, dá sa len modliť," poznamenala.

Témy: Počasie Maroko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok