Bratislavská MHD hlási výpadky niektorých liniek. Diaľnice sú aj napriek sneženiu zjazdné

TA3 TASR
9.12.2021 13:54

Počasie zatiaľ výrazne neobmedzuje premávku bratislavskej MHD ani prímestskej autobusovej dopravy, v hlavnom meste i pri linkách regionálnych autobusov je však potrebné rátať s miernym zdržaním, v hlavnom meste i s dočasnými zmenami pri niektorých linkách.

Cestári vyrazili na bratislavské cesty.
TASR/Dano Veselský

Podľa webu Dopravného podniku Bratislava od 12.11 h nepremáva linka 151, rovnako od 11.43 h nejdú ani spoje linky 139. Linka 47 premáva obojsmerne odklonenou trasou a linka 44 na skrátenej trase. "Podľa vývoja počasia môže dôjsť k meškaniam spojov oproti platným cestovným poriadkom," dopĺňa dispečing DPB.

V rámci prímestskej autobusovej dopravy eviduje Bratislavská integrovaná doprava naďalej mierne meškanie liniek, výraznejšie obmedzenia však nehlási.

Diaľnice sú zjazdné 

Diaľnice v Bratislave a jej širšom okolí sú momentálne aj napriek hustému sneženiu zjazdné. Informuje o tom Národná diaľničná spoločnosť. V teréne majú diaľničiari v okresoch Bratislava, Malacky, Trnava a Galanta všetku dostupnú techniku 35 sypačov a v teréne je 35 ľudí.

"Vozovky diaľnic sú prevažne mokré, prípadne miestami s vrstvou kašovitého snehu. Všetky diaľnice NDS v uvedených lokalitách sú zjazdné," spresnila hovorkyňa NDS Eva Žgravčáková. Vodičov však upozorňuje, aby boli pri šoférovaní v tomto počasí opatrní, a to najmä na dotknutých úsekoch diaľnice D1, D2 a rýchlostnej cesty R1, ako aj na centrálnom okruhu diaľnic D1 a D2 v Bratislave. "Súčasne motoristov vyzývame na zvýšenú opatrnosť počas jazdy v blízkosti mechanizmov údržby NDS – sypačov s radlicami."

V Bratislave a okolí je na viacerých úsekoch pre husté sneženie spomalená doprava. Počasie ovplyvňuje aj premávku niektorých spojov bratislavskej MHD. Zelená vlna RTVS upozorňuje vodičov na zasnežené hlavné ťahy aj vedľajšie cesty v hlavnom meste a varuje aj pred šmykom. Vodičom odporúča pred jazdou očistiť si auto od snehu a zapnúť si na autách stretávacie svetlá. 

Cesty v okolí Šamorína

Na cestách v oblasti Šamorína je pre husté sneženie na cestách vrstva čerstvého snehu do piatich centimetrov. Vodiči by si mali dať pozor aj na silný vietor a sneženie v oblasti Želiezoviec. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojom webe zjazdnost.sk. Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území SR sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Okrem úsekov v okolí Bratislavy, kde je na vozovkách kašovitý sneh do jedného centimetra.

Cesty I., II. a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Na juhozápade Slovenska a vo vyššie položených miestach stredného a východného Slovenska sa na povrchu vozoviek miestami nachádza kašovitý alebo utlačený sneh do troch centimetrov, na ceste II/584 Srdiečko - Bystrá do piatich centimetrov. Miestami zľadovatený sneh do dvoch centimetrov sa nachádza na cestách II/578 Skalka - Kremnica a cestách III. tried v obvode Haligovce a Liptovské Matiašovce.

Horské priechody na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je suchý až mokrý. Okrem horských priechodov Pezinská Baba, Biela Hora, Vernár, Dobšiná, Grajnár, Chorepa, Súľová a Štós, kde je povrch vozoviek pokrytý kašovitým až utlačeným snehom do dvoch centimetrov a horských priechodov Vrchslatina a Huty, kde je zľadovatený sneh do dvoch centimetrov.

Slovenská správa ciest upozorňuje, že z dôvodu nízkych teplôt sa na mokrých alebo vlhkých vozovkách môže vytvárať poľadovica. Na vyššie položených úsekoch ciest v okrese Senica je možná tvorba snehových jazykov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok