Let do vesmíru presunuli. Medzi pasažiermi je aj dcéra prvého Američana, ktorý bol v kozme

TA3 TASR
9.12.2021 09:45

Spoločnosť Blue Origin v stredu pre nepriaznivé počasie posunula o dva dni štart suborbitálnej rakety New Shepard, na ktorej palube poletí do vesmíru dcéra prvého Američana, ktorý letel do vesmíru.

Let do vesmíru presunuli. Medzi pasažiermi je aj dcéra prvého Američana, ktorý bol v kozme
TASR/AP (ilu)

Informovala o tom v noci na štvrtok agentúra AFP. Let rakety New Shepard bol pôvodne naplánovaný na štvrtok ale pre nepriaznivú predpoveď v súvislosti s poveternostnými podmienkami nielen pre štvrtok, ale aj pre piatok, bol štart rakety posunutý na sobotu.

Jednou zo šiestich pasažierov suborbitálnej rakety bude Laura Shepardová Churchleyová — jej otec Alan Shepard bol prvým Američanom, ktorý v roku 1961 letel do vesmíru. Raketa New Shepard bola pomenovaná práve na jeho počesť, uvádza AFP.

Na palube rakety poletí v sobotu do vesmírnu aj bývalý hráč amerického futbalu Michael Strahan, ktorý v súčasnosti moderuje americkú šou s názvom Good Morning America.

Ďalšími členmi posádky budú platiaci zákazníci — člen vedenia spoločnosti zaoberajúcej sa vesmírnymi letmi a filantrop Dylan Taylor, investor Evan Dick, zakladateľ spoločnosti Bess Ventures Lane Bess a jeho syn Cameron Bess. Bessovci pritom budú vôbec prvá dvojica v rodinnom príbuzenstvo rodič-dieťa, ktorá poletí do vesmíru, píše AFP.  

Let raketou New Shepard potrvá približne 10 minút počas, ktorých komická loď vyletí zo západného Texasu na hranicu vesmíru a následne sa vráti späť na Zem. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok