Bojkotuje aj Kanada. Na zimnú olympiádu do Pekingu nevyšle svojich diplomatov

TA3 TASR
8.12.2021 20:43

Kanada nevyšle svojich diplomatických predstaviteľov na februárové zimné olympijské hry v Pekingu, oznámil v stredu premiér Justin Trudeau.

Bojkotuje aj Kanada. Na zimnú olympiádu do Pekingu nevyšle svojich diplomatov
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "Podobne ako mnoho (našich) partnerov po celom svete sme extrémne znepokojení opakovaným porušovaním ľudských práv zo strany čínskej vlády," povedal kanadský premiér na tlačovej konferencii.

"Preto dnes oznamujeme, že túto zimu na olympijské a paralympijské hry do Pekingu nevyšleme žiadne diplomatické zastúpenie," dodal Trudeau a zároveň podotkol, že kanadskí športovci budú na hrách súťažiť. Kanada sa tak v diplomatickom bojkote podujatia pripojila k Spojeným štátom i ďalším spojencom, pripomína AFP.

Spojené štáty bojkot oznámili v pondelok v súvislosti "genocídou" Číny voči ujgurskej menšine v regióne Sin-ťiang i ďalším porušovaním ľudských práv. V stredu sa k nim okrem Kanady pripojila aj Austrália a Británia.

Vzťahy Kanady a Číny sa dostali na bod mrazu v súvislosti so zadržaním dvoch kanadských štátnych príslušníkov Pekingom. Došlo k tomu v reakcii na zatknutie Meng Wan-čou, dcéry zakladateľa spoločnosti Huawei, na základe amerického zatykača v Kanade. Všetci traja boli prepustení a repatriovaní v septembri, pripomína AFP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok