Na ochranu pred variantom omikron sú potrebné tri dávky vakcíny, tvrdí nemecký minister zdravotníctva

TA3 TASR
9.12.2021 09:21

Nový nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach vyhlásil, že na ochranu pred novým koronavírusovým variantom omikron sú potrebné tri očkovacie dávky.

Holandsko
TASR/AP (ilu)

"Očkovanie je kompletné až vtedy, keď bol človek zaočkovaný trikrát," povedal sociálny demokrat Lauterbach v stredajšej relácii heute-journal stanice ZDF. Šírenie nového variantu omikron prináša podľa jeho slov novú realitu, ktorá si vyžaduje zareagovať podávaním posilňujúcich dávok vakcíny. Dodal ale, že s veľkou pravdepodobnosťou chorobu dokážu zmierniť aj dve absolvované dávky a "tri ochránia voči ťažkému priebehu ochorenia zrejme veľmi dobre".

Nevyhnutné je zabezpečiť, aby sa omikron v Nemecku nerozšíril plošne. Ak by sa to stalo, mohlo by to mať podľa Lauterbacha vplyv na to, kto by sa považoval za plne zaočkovaného proti covidu.

"Ak by sme skutočne v Nemecku mali vlnu (šírenia variantu) omikron, (pravidlo) 2G by bolo splnené vtedy, keď by ľudia v podstate dostali i tretiu dávku vakcíny," uviedol. Na základe opatrenia 2G majú vstup do obchodov - s výnimkou predajní so základným tovarom a prevádzok zaisťujúcich nevyhnutné služby - len osoby zaočkované proti koronavírusu a tí, čo za posledných 180 dní prekonali Covid-19.

Podávanie tretích dávok je podľa nového šéfa rezortu zdravotníctva najlepšou prípravou voči šíreniu vírusu a prvým pilierom v oblasti ochrany zdravia obyvateľstva. Druhý možný pilier by mohol podľa neho zahŕňať aj povinné očkovanie celej populácie krajiny.

Vedecký spolupracovník Medzidisciplinárneho združenia pre intenzívnu a pohotovostnú medicínu Christian Karagiannidis pre agentúru DPA uviedol, že počet voľných lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti v Nemecku je aktuálne najnižší, aký bol kedy zaznamenaný. V stredu napoludnie evidovali zhruba 2250 dostupných lôžok na JIS, z toho 921 určených špeciálne pre covidových pacientov.

Obavy to podľa jeho slov vzbudzuje najmä v súvislosti s variantom omikron. Očakáva totiž, že tento variant sa veľmi rýchlo stane dominantným.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok