Koniec jednorazových rúšok? Slovák prišiel so zelenšou alternatívou, jeho masky možno prať

TA3/hm
9.12.2021 06:00

Rúška, respirátory, rukavice či overaly - bez nich by sa s covidom bojovalo oveľa horšie. S ochranou pred koronavírusom však vzrástlo aj množstvo pandemického odpadu, ktorý končí na skládkach či v spaľovniach už po jednom použití. Slovenský podnikateľ Peter Lukáč vyvinul udržateľnejší variant. Rúška, ktoré vyrába jeho firma a šijú ich slovenské šičky, možno oprať a použiť až 20-krát bez straty účinku.

Koniec jednorazových rúšok? Slovák prišiel so zelenšou alternatívou, jeho masky možno prať
Mediman

Na začiatku pandémie sa na Slovensku rozšírila vlna solidarity. Každý, kto mal doma stroj, šil zo starej posteľnej bielizne či oblečenia pre rodinu a susedov látkové rúška. Ochranných prostriedkov bol akútny nedostatok. Dovtedy sme ich poznali azda len z tvárí lekárov. Paradoxne, dnes sa nám naskytuje úplne opačný pohľad. Rúška je často vidieť pohodené a ufúľané na chodníkoch či zachytené o konáre stromov. Kvantum smetí vzniká aj v zdravotníckych zariadeniach.

Rúška, ktoré necestujú cez polovicu planéty

Petra Lukáča Covid nezaskočil. Hoci sa pred pandémiou podnikateľsky venoval antibakteriálnej povrchovej úprave materiálov a dverí v nemocniciach, s jej príchodom využil poznatky z medicínskeho prostredia a začal sa venovať výrobe rúšok a overalov. Ako uviedol pre TA3, chcel predísť panike ľudí a pomôcť zdravotníkom v boji s vírusom. Keďže sa rúška a respirátory stali našou každodennou súčasťou, trafil kliniec po hlavičke. S pribúdaním opotrebovaných rúšok sa začal zaoberať aj ich ekologickou stránkou. Vo firme vyvinuli a nechali patentovať rúško a overaly pre zdravotníkov, ktoré možno bez straty účinnosti použiť opakovane, a odľahčiť tak planétu od zbytočného odpadu.

Lukáč Mediman

Pri každej zákazke sa snažia využiť všetok materiál tak, aby nevznikal odpad. "Môžem povedať, že ideme na 95-98 % výťaže. Zvyšok je už nepoužiteľný. Ale, stále sa zoberáme otázkou aj tých 2-5 % odpadu," hovorí.

Aby znížil uhlíkovú stopu a splnil záväzky voči odberateľom bez meškania, výrobu strategicky rozmiestnil na západ, stred aj východ Slovenska. Ako uviedol, na začiatku pandémie mali síce dostatočné zásoby materiálu, problém bol s nedostatkom personálu. Strojov bolo veľa, ľudí žalostne málo. Problém sa mu podarilo vyriešiť najmä vďaka šikovným šičkám, ktoré boli ochotné sa zapojiť do nového výrobného procesu. Ochranné prostriedky ako rúška, overaly, čiapky, plášte či návleky šijú v Trenčíne, Martine a Veľkom Šariši ručne. 

Hoci sa najskôr zaoberal aj návrhmi dizajnérov, či farebnými kombináciami, zostal pri "klasike". Prvoradé pre neho bolo zachovať bezpečnosť a ekologický rozmer. Rúško, ktoré má filtračnú účinnosť vyššiu ako 99 percenta a spĺňa minimálne triedu FFP2, obsahuje aktívne striebro. Možno ho opakovane použiť a chrániť bude rovnako dobre.

Rúško Mediman

Životnosť mu predĺži ručné pranie

Lukáč odporúča prať rúška pri maximálnej teplote 40 až 50 stupňov. Ako upozornil, v práčke ho však znehodnocuje prací prášok aj ostatné kusy bielizne. "Sveter, bunda, nohavice majú zips, gombíky, atď., a tie možu dopomôcť roztrhnutiu. Začne sa vymielať striebro a kvalita ochrany značne klesne. Preto odporúčame šetrnejšie ručné pranie," vysvetlil a dodal, že tento spôsob je šetrnejší aj k spotrebe vody. Ako podotkol, k rýchlejšiemu opotrebovaniu dochádza u mužov s bradou či u žien, ktoré nosia make-up. 

Rúško pri ručnom praní neodporúča drhnúť či vykrúcať. Čistiť sa môže napríklad mydlom s antibakteriálnym obsahom alebo s mydlom na ruky a tvár. Čistiaci prostriedok treba aplikovať na látku, nechať pôsobiť jednu až tri minúty a potom ho prepláchnuť čistou vodou. Rúško je možné dezinfikovať aj jemným postrekom dezinfekčnej zmesi. "Odporúčaná dezinfekčná zmes by nemala presiahnuť 70% alkoholu v kombinácii peroxidu vodíka a 30% vody. Ďalej je možné použiť na sterilizáciu parné autoklávy, generátor ozónu, UV-C germicídne svietidlo alebo prístroj na výrobu suchej hmly," uvádza sa na webe firmy LP MAN.

Rúško sa nesmie žehliť, sušiť v sušičke a ani mikrovlnke. Stačí ho nechať uschnúť zavesené pri izbovej teplote. "Strieborné rúško", ako ho prezývajú, odporúča nosiť maximálne 20-krát a nestriedať si ho s inou osobou. Overaly môžu zase zdravotníci použiť po vydezinfikovaní až 15-krát. Ako Lukáč spomenul, kladne ich hodnotil aj personál z covid oddelení v nemocniciach v Revúcej a Nových Zámkoch.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok