Od piatka budú otvorené obchody a služby, reštaurácie zatiaľ nie, informoval Sulík

TA3 TASR
8.12.2021 17:42

Na Slovensku môžu byť od piatka otvorené všetky obchody a služby vrátane fitnescentier pre zaočkovaných a tých, ktorí ochorenie Covid-19 v posledných 180 dňoch prekonali.

20211208_nove_dsng_tb_vlada_sulik_5.jpg
TA3

Esenciálne obchody budú naďalej otvorené pre všetkých bez obmedzení, no reštaurácie zatiaľ vláda nechala zatvorené. V stredu o tom po rokovaní kabinetu Eduarda Hegera informoval minister hospodárstva Richard Sulík.

"Reštaurácie sa zatiaľ neotvárajú, to sa na vláde nepodarilo presadiť," povedal Sulík. Vláda však podľa ministra začala rokovať o "skutočnom" odškodnení stravovacích zariadení. Tie by mohli podľa Sulíka dostať podporu z dôvodu poklesu obratu, preplatenie nájmu a tiež príspevok na zamestnancov. "O tomto bude prebiehať intenzívne rokovanie a spravím všetko preto, aby reštaurácie, keď už ich nebolo v tomto momente možné otvoriť, boli aspoň riadne odškodnené," dodal Sulík.

Okienkový predaj je aj naďalej umožnený, podľa neho však ide o nešťastné riešenie a vie si prestaviť otvorenie reštaurácií v režime OP tak ako v prípade obchodov. Pomoc štátu s úhradou časti nájomného pre obchodníkov, ktorí mali z dôvodu pandemických opatrení zatvorené prevádzky, bude podľa ministra spustená v piatok, najneskôr v pondelok Malo by ísť o jednorazovú úhradu podľa stanovených kritérií za celú tretiu vlnu pandémie.

Sulík označil otvorenie obchodov za dobrú správu aj vzhľadom na to, že niektorí obchodníci majú veľkú časť príjmov najmä v predvianočnom období. Dodržiavanie OP režimu v obchodoch musia podľa neho zabezpečiť a kontrolovať príslušné zložky štátnej správy. "Mojou úlohou nie je starať sa o OP, mojou úlohou je starať sa o to, aby tí, ktorí chcú podnikať, mali čím menej prekážok," dodal Sulík.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok