Vláda schválila nové protipandemické opatrenia aj nákup liekov proti covidu za 55 miliónov eur

TA3
8.12.2021 15:36

Vláda schválila dohodnuté protipandemické opatrenia, informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Platiť budú do 9. januára budúceho roka. Vláda zároveň rozhodla o nákupe dvoch druhov liekov, ktoré majú pomôcť v liečbe covidových pacientov. Jedným z nich je liečvo od firmy Pfizer, druhým sú monoklonálne látky, z ktorých sa zabezpečí ďalších 5000 dávok. Nákup bude stáť takmer 55 miliónov eur.

Zmeny vo verejnej doprave aj v školách

Lengvarský zdôraznil, že liečba ochorenia Covid-19 je mimoriadne finančne náročná. Doplnil, že minulý týždeň bol schválený ďalší liek za 42 miliónov eur. "Iba na liekoch, ktoré budeme používať, minieme v prvom kvartáli budúceho roka a na konci tohto roka takmer sto miliónov eur," vyčíslil. V tejto súvislosti ľudí vyzval, aby mysleli radšej na prevenciu a dali sa zaočkovať. 

Dohodnuté opatrenia sa začnú uplatňovať od 10. decembra, ďalšia fáza príde od 25. decembra. Od piatka 10. decembra sa otvoria obchody a kostoly v režime OP (očkovanie, prekonanie ochorenia Covid-19). Počet zákazníkov bude obmedzený štvorcovými metrami. Ministerstvo dopravy bude pracovať na zavedení režimu OTP (očkovanie, testovanie, prekonanie ochorenia) v prostriedkoch verejnej dopravy. Výnimky zo zákazu vychádzania sa nemenia. Od pondelka 13. decembra prejdú podľa plánu žiaci druhého stupňa základných škôl a žiaci stredných škôl na dištančné vyučovanie.  

Hraničnou hodnotou, pri ktorej by Lengvarský navrhol vláde sprísnenie opatrení, bude 3800 hospitalizovaných pacientov v nemocniciach.

Vianoce bez návštevy rodiny

Podľa ministra zdravotníctva nebude počas vianočných sviatkov povolené cestovať za rodinou, a to ani pre očkovaných alebo tých, ktorí covid prekonali. Režim OTP, ktorý by mal platiť v cestovných prostriedkoch, platí na cestovanie do zamestnania či na návštevu lekára. Lengvarský tiež povedal, že o bublinách, aké boli povolené počas minuloročných Vianoc, sa tento raz nehovorilo. 

Ak ide o povinné očkovanie, Lengvarský má premiérovi Eduardovi Hegerovi predložiť právnu anlýzu spolu s návrhmi do 10. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok