Ak nemusíte nikam ísť, radšej zostaňte doma. Bratislava sa pripravuje na silné sneženie

TA3 TASR
8.12.2021 17:00

Bratislava sa pripravuje na predpovedané výdatné sneženie, pri ktorom môže miestami napadnúť až do 25 centimetrov snehu. Obyvateľom i návštevníkom hlavného mesta odporúčajú, aby zvážili presuny po meste, pred individuálnou automobilovou dopravou uprednostnili mestskú hromadnú dopravu a zvážili aj prácu z domu.

zima sneh ľad počasie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

"Zhruba od polnoci je hlásené výdatné sneženie, ktoré má trvať počas celého štvrtka. Náš Ružinovský podnik, rovnako ako magistrátny Komunálny podnik Bratislavy sa už v týchto chvíľach pripravujú na náročný zásah. Od večerných hodín, ešte pred samotným snežením, začneme s preventívnym posypom," napísal na sociálnej sieti starosta Ružinova Martin Chren.

Je podľa neho veľmi pravdepodobné, že vo štvrtok bude jeden z tých dní, keď pre počasie a problémy v premávke nebude možné udržať nonstop všetky komunikácie zjazdné. "Ak je to len trocha možné, zvážte prosím obmedzenie ciest a presunov, ktoré nie sú nevyhnutné. Ak sa presúvať musíte, nechajte si časovú rezervu. A ak si niekedy vybrať homeoffice, vo štvrtok bude ten správny čas," podotkol Chren.

Využite radšej mestskú dopravu

Mestská časť Karlova Ves vyzvala svojich obyvateľov, aby ak môžu, štvrtkové aktivity v teréne vybavili už v stredu, alebo presunuli na piatok. "Namiesto individuálnej automobilovej dopravy využite spoľahlivejšiu električkovú. Na neodkladné povinnosti si rezervujte viac času," podotkla samospráva. Rovnako aj mestská časť Dúbravka odporúča ľudom, aby sa, ak môžu, vyhli presunom a použitiu áut.

Mestská polícia Bratislava upozorňuje, že sa očakáva výdatné sneženie, aké hlavné mesto už dlho nezažilo. "Zimná údržba bude pracovať v uliciach Bratislavy nepretržite, ale aj tak rátajte s obmedzeniami, najmä v prípade osobnej automobilovej prepravy," uviedli mestskí policajti. Verejnosť vyzvali, aby sa v prípade potreby na nich obrátila na čísle 159.

Bratislavčania môžu získať bližšie informácie o zimnej údržbe na webe odhrnieme.to. Pri mimoriadne nepriaznivých poveternostných podmienkach (sneh, ľad) funguje pre verejnosť aj "horúca linka" zimnej údržby, zvyčajne medzi 7.00 a 19.00 h. Verejnosť môže svoje podnety nahlasovať na čísle +421 259 356 777 či mailom na zima@bratislava.sk. Keď je linka zimnej údržby mimo prevádzky, Bratislavčania môžu svoje podnety posielať na dispecing@bratislava.sk.

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal na štvrtok a piatok pre Bratislavu a časť Bratislavského kraja výstrahu 2. stupňa pred snežením. Miestami môže napadnúť od 15 do 25 centimetrov snehu. Meteorológovia varujú aj pred tvorbou snehových závejov a jazykov.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok