Na Slovensko sa valí snehová kalamita. Niekde môže napadnúť aj 25 centimetrov snehu

TA3 TASR
8.12.2021 15:17

Meteorológovia upozorňujú na výdatné sneženie. Na štvrtok preto vydal Slovenský hydrometeorologický ústav výstrahu druhého stupňa. Najviac snehu by malo napadnúť na západnom Slovensku.

Najnepriaznivejšiu situáciu meteorológovia očakávajú na západnom Slovensku a na západe Banskobystrického kraja, kde napadne väčšinou desať až 20, ojedinele až okolo 25 centimetrov nového snehu. Výstraha sa týka okresov Bratislava, Pezinok, Malacky, Trnava, Piešťany, Myjava a Senica. Výška nového snehu predstavuje podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu veľké nebezpečenstvo pre dopravu či pohyb osôb. Informoval hovorca Ivan Garčár.

Hrozí poškodenie elektrických vedení

"Sneh bude lokálne mokrý, čím môže vplyvom jeho váhy dôjsť k poškodeniu striech, stromov, elektrického vedenia a ďalších objektov. Zároveň sa budú na juhozápade územia vplyvom vetra a sneženia ráno a dopoludnia lokálne vytvárať snehové jazyky," uviedol meteorológ Miroslav Šinger.

Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Výstraha prvého stupňa pred snežením bude vo štvrtok platiť pre Banskobystrický, Nitriansky a Žilinský kraj.

Návštevu lesa radšej zvážte

Výstrahu prvého stupňa pred snehovými jazykmi a závejmi vydali meteorológovia pre Bratislavský, Banskobystrický, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj.

Spočiatku sa ojedinele môže vytvárať aj poľadovica. "Odporúčame zvážiť nutnosť prepravy a nepohybovať sa pod zasneženými stromami," upozornil Šinger. Varovanie prvého stupňa pred tvorbou poľadovice platí vo štvrtok pre Banskobystrický a Nitriansky kraj.

Všetky výstrahy platia počas celého štvrtka až do nočných hodín. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej stránke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok