ROZHOVOR: Pomoc žiadna, ničia nás nelegálne fitká v garážach. Máme toho dosť, hovorí predseda únie fitnescentier

TA3/mm
9.12.2021 08:00

Nevieme si sami poradiť, štát na nás presúva to, čo má sám zabezpečiť, v prevádzkach sú konflikty, ľudia nemajú peniaze. Tak opisuje situáciu posilňovní šéf Únie fitness centier Slovenska Pavel Kiseľ. Poslednou ranou sú pre klasické posilky vznikajúce fitká v garážach. Navyše vpustenie aspoň zaočkovanej klientely podľa neho možno pomôže v Bratislave a okolí, ale inde nie, nezaočkovaní budú chýbať.

fitnescentrum cvičenie 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Fitness centrá sú zavreté, napriek tomu sú stále bez akejkoľvek štátnej pomoci. Teraz navyše konzílium odborníkov navrhuje predĺženie lockdownu o ďalší týždeň. Čo to pre vás po tom všetkom znamená?

Pre nás je to už tretíkrát sa opakujúca situácia. Je nepochopiteľné, že tento segment nedostáva absolútne žiadnu pomoc. Žiadali sme o zaradenie fitness centier priamo pod ministerstvo hospodárstva, nebolo nám vyhovené. Nie sme zahrnutí ani v schémach, ktoré sprostredkováva ministerstvo dopravy. Nevieme si s touto situáciou sami poradiť, apelujeme na kompetentných, aby nás zahrnuli do niektorej zo schém. Veríme, že schéma, ktorá bola zverejnená v pondelok, je len kópiou tej starej a ešte stále je tam priestor na dopracovanie aj fitness centier. Len otázne je, ako dlho to bude trvať.

Už pri čiernych okresoch ste mali pocit, že zaočkovaní i vy ste boli oklamaní, že im mali byť fitká prístupné. Pomoc vám sľubovali Eduard Heger i Richard Sulík, napriek tomu ste sa nedočkali, čo chcete teraz podniknúť ďalej?

Momentálne čakáme na odpoveď z ministerstva dopravy na to, v akom štádiu je zahnutie fitness centier do návrhu štátnej podpory. Pre nás je prioritné aj získanie finančných prostriedkov, nielen získanie podmienených otváraní. Nedôvera verejnosti voči fitness centrám je už pomerne vysoká, aj čo sa týka stabilnej klientely. Tí ľudia si jednoducho nebudú kupovať štvrťročné, mesačné vstupy, keď majú pocit, že za chvíľu sa to zase zavrie. Čo je ešte horšie, začínajú nám prekvitať rôzne garážové posilňovne. Tým pádom sa dostávame do pozície, kedy doplácame na svoje podnikanie. Počkáme, či sa nám ministerstvo vyjadrí do polovice budúceho týždňa. A ako bude vyzerať systém zatvárania a otvárania. Ale stále je to len návrh a uvidíme, ako to dopadne. Možno v bratislavskom regióne bude mať pre podnikateľov zmysel možnosť pustiť do fitka zaočkovaných, ale inde na Slovensku to bude hrať minimálnu úlohu. Trh je malý.

Ale extrémy, ako ste zvažovali pred rokom, otvoriť posilky na protest napriek zákazu, nezvažujete?

Pred dvomi týždňami sme spravili istú mobilizáciu, ale v tomto štádiu nevidím priestor a ani vôľu na takéto akcie. Únia, tak ako aj celá spoločnosť, je vďaka očkovaniu a neočkovaniu rozdelená, členovia majú rôzne názory. A robiť akciu s polovicou členov, z ktorých príde polovica, nemá zmysel.

Pred časom ste chystali žalobu na štát, v akom je to štádiu?

Žaloba je podaná od júla 2020, čo sa týka ústavnej žaloby, tam ústavný súd do dnešného dňa nerozhodol. Čo sa týka Európskeho súdu pre ľudské práva, tam naša žaloba bola prijatá.

Zatvorenie fitiek sprevádza množstvo negatívnych sprievodných javov od prepustenia zamestnancov, až problémy s úvermi. Obracajú sa na vás klienti, z ktorých je mnoho zvyknutých na pravidelné cvičenie ako životný štýl, aj s tým, že zavreté prevádzky majú na nich zlý psychický dopad?

Samozrejme. Navyše očkovaní majú pocit istej zrady, neočkovaní zase, že ich niekto obmedzuje. Vyzývali sme vládu, aby to vyriešila zmenou zákona o zdravotnej starostlivosti a dali vakcináciu ako povinnú, alebo nech prístup do prevádzok nie je absolútne podmienený očkovaním. Lebo to nie je len otázka fitiek, hoci my máme stabilnú klientelu na rozdiel od motorestu, kde sa premelie celé Slovensko. Ale v uzavretej skupine povedať šesťdesiatim "ty nemôžeš", nie je ľahké. Komunita sa roztrieštila, vniesli sa do toho osobné nálady a názory. Pre nás je najväčším problémom vznik šedých ekonomík, tých garážcentier. Začali vznikať už v prvej vlne, potom to bolo ešte horšie a teraz už veselo fungujú. Legálna prevádzka musí dodržiavať zákon a vyhlášku, ale tam niekde na dvore prijímajú rôzni ľudia piatich, šiestich klientov, robia osobný tréning a vytvárajú neférovú konkurenciu. A títo klienti sa potom už do fitiek ani nevracajú.

Aké by bolo pre vás ideálne riešenie v tomto marazme?

Pre nás sú podstatné dva body. Prvý: aby schválili štátnu pomoc, ideálne aj spätne, lebo my sme o túto možnosť prišli. Druhý: aby sa na prevádzkárov neprenášalo to, čo vláda nie je schopná zabezpečiť. Sme v pozícii drábov, nielen ku klientom, ale aj v pozícii zamestnávateľa, robíme selekciu, ktorú štát nie je schopný spraviť. Ľudia sú finančne vyšťavení z predchádzajúceho obdobia. Do toho pribúdajú ľudské konflikty, tržby idú dole, majitelia nestíhajú platiť prevádzkové náklady, nájmy. Je to extrémne zlá situácia. Doslova viním vládu za jej alibizmus, že stále prenáša zodpovednosť dokola na nás. Buďto by mal byť umožnený prístup bez potreby očkovania, alebo nech očkovanie spravia zo zákona. A aj my budeme krytí, lebo Mikasove vyhlášky nie sú posúdené ako zákonné. Sme v právnom vákuu, kompetentní sa schovávajú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok