Dve dávky od Pfizeru chránia proti omikronu menej, tretia dávka ochranu výrazne zlepšuje

TA3 TASR
8.12.2021 14:26

Protilátky, vytvorené po očkovaní dvoma dávkami vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech, by mohli byť 20- až 40-krát menej účinné proti novému koronavírusovému variantu omikron. Naznačujú to výsledky prvej, veľmi limitovanej štúdie, ktorej zistenia musia ešte potvrdiť alebo vyvrátiť ďalšie výskumy na väčších vzorkách ľudí.

Vakcína Comirnaty od konzorcia Pfizer/BioNTech
TASR/AP

Napriek zaznamenanému významnému poklesu účinnosti však autori štúdie považujú svoje zistenia za pomerne povzbudivé. Niektorí imunológovia sa totiž obávali toho, že by existujúce vakcíny nemuseli voči omikronu poskytovať vôbec žiadnu ochranu. Informovala v stredu televízia Sky News.

Vedci zároveň zistili oveľa vyššiu ochranu proti omikronu u zaočkovaných osôb, ktoré v minulosti prekonali ochorenie Covid-19. To naznačuje, že očkovanie treťou dávkou vakcíny by mohlo zohrávať dôležitú úlohu aj v prípade omikronu, uvádza Sky News. 

Vedci v rámci štúdie vykonanej v Juhoafrickej republike skúmali v laboratórnych podmienkach variant omikron, ktorý pridávali do vzoriek krvi 12 osôb zaočkovaných dvoma dávkami vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech. 

Omikron obchádza imunitnú ochranu

"Zaznamenali sme výrazné obídenie imunitnej ochrany,“ uviedol profesor Sigal z Afrického inštitútu pre zdravotnícky výskum (AHRI) so sídlom v juhoafrickom Durbane. Vzhľadom na existujúce obavy však považuje závery výskumu svojho vedeckého tímu za "relatívne pozitívne"

Najvyššiu potvrdenú schopnosť obísť vakcinačnú ochranu mal doposiaľ koronavírusový variant beta, ktorý rovnako ako omikron prvýkrát identifikovali v Juhoafrickej republike. Schopnosť omikronu odolať vakcínam je v porovnaní s betou ešte päť- až desaťkrát vyššia, naznačujú závery nového limitovaného výskumu.

Vedecký editor televízie Sky News Tom Clarke pri predstavení výsledkov štúdie zdôraznil, že zistené skutočnosti majú len veľmi predbežný charakter a budú musieť byť potvrdené ďalšími výskumami na oveľa početnejších vzorkách ľudí. "Najsľubnejším zistením (tohto výskumu) je skutočnosť, že ľudia, ktorí sa v minulosti infikovali vírusom a zároveň sú zaočkovaní, majú oveľa lepšiu ochranu proti omikronu," napísal Clarke.

Potrebná je tretia dávka

Z predbežných výsledkov iných laboratórnych štúdií vyplýva, že tri dávky očkovacej látky od Pfizeru dokážu zneutralizovať aj variant omikron. Uvádza sa to v stredajšom vyhlásení spoločnosti Pfizer, z ktorého citovala agentúra Reuters. Spoločnosť zároveň priznala, že ochrana dvoma dávkami vakcíny je v prípade omikronu výrazne nižšia. Podľa nej však pravdepodobne stále poskytuje určitú ochranu pred ťažkým priebehom covidu.

Konzorcium okrem toho pracuje na verzii svojej očkovacej látky, ktorá bude špeciálne upravená na variant omikron. Hotová by mala byť do marca budúceho roka. "Náš predbežný, prvotný súbor dát naznačuje, že tretia dávka môže stále poskytnúť dostatočnú úroveň ochrany v prípade každej závažnosti ochorenia vyvolaného variantom omikron," uviedol výkonný riaditeľ firmy BioNTech Ugur Sahin.

Závery zverejnili aj vedci zo Švédska

Zatiaľ neboli publikované ani v žiadnom odbornom časopise. Krátko po vedcoch z Juhoafrickej republiky zverejnili svoje závery z podobného výskumu malého rozsahu aj vedci zo švédskej lekárskej univerzity Karolinska Institutet.

Tí taktiež zaznamenali v prípade variantu omikron pokles úrovne protilátok, ale len zhruba sedemnásobný. Podľa švédskych vedcov je omikron v tomto smere "určite horší než (variant) delta, ale nie taký zlý, ako sme očakávali", píše server Science Alert.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok