Popol z krbu nevyhadzujte, ešte vám perfektne poslúži pri predvianočnom upratovaní

TA3/zm
7.12.2021 16:00

Vonkajšie teploty klesajú, a ak máte doma krb, určite ste už podkúrili. Vedeli ste, že popol je skvelým pomocníkom pri upratovaní? Horiace drevo tak dotvorí nielen sviatočnú atmosféru, ale zvyšok z neho pomôže aj pri vianočnom upratovaní.

Popol z krbu nevyhadzujte, ešte vám perfektne poslúži pri predvianočnom upratovaní
Pexels/Craig Adderley

Vyrobte si domáce mydlo, odstráňte škvrny alebo sa zbavte pachov z chladničky. Na toto všetko i viac vám poslúži obyčajný popol. Oheň v krbe neodmysliteľne dotvára zimnú atmosféru. Ak máte kozub alebo kachle doma, zrejme ste popol z nich doteraz vyhadzovali, ale už nebudete. Môže to byť skvelý pomocník pri upratovaní.

Popol do chladničky

Popol je zásaditý, a tak má podobné účinky ako jedlá sóda. Dokáže absorbovať vlhkosť i pachy, čo vám poslúži pri čistení chladničky. Nemusíte ním nič drhnúť. Stačí ho dať do misky a postaviť do chladničky, ktorá bude na druhý deň voňať ako nová.

Celkovo môžete tento trik použiť na akékoľvek miesto, kde to nevonia. Napríklad do smetnej nádoby alebo do zatuchnutej miestnosti. Miska popola všetok zápach pohltí.

Škvrny na ceste

Ak vaše auto necháva na príjazdovej ceste alebo parkovacom mieste olejové škvrny, zbavíte sa ich opäť pomocou popola. Stačí ho nasypať na zamazané miesta, nechať pár hodín pôsobiť a potom zamiesť. Popol olej nasaje a o chvíľu po ňom neostane ani stopa.

Popolové mydlo

Obľubujete recepty na výrobu domácich čistiacich prostriedkov? Toto je jeden z nich. Miešajte popol s trochou vody, aby ste na druhý deň získali tuhú zmes. Popolové mydlo v domácnosti poslúži na povrchy, ktoré sa majú lesknúť. Môžete ním prebehnúť skrinky na kuchynskej linke, ale aj hrnce alebo príbory.  

Témy: Krb chladnička
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok