Scholz sa po zložení prísahy stal novým nemeckým kancelárom. Svetoví lídri reagujú

TA3 TASR
8.12.2021 10:31

Nový nemecký kancelár Olaf Scholz zložil v stredu napoludnie sľub v Spolkovom sneme. Stalo sa tak po tom, čo ho do funkcie vymenoval prezident Frank-Walter Steinmeier a ešte predtým ho zvolili i poslanci Bundestagu.

Nemecko si zvolí nového kancelára, Merkelovú vystrieda sociálny demokrat Scholz
TASR/AP

"Sľubujem, že svoje sily venujem blahu nemeckého ľudu a jeho rozvoju a ochrane, budem ctiť a hájiť ústavu a zákony, svoje povinnosti si budem plniť svedomito a budem spravodlivý voči všetkým," uviedol Scholz. Informovala o tom agentúra DPA. 

Koaličné rokovania Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD), Zelených a Slobodnej demokratickej strany (FDP) sa začali 21. októbra po ukončení sondážnych rozhovorov. Dosiahnutú 177-stranovú koaličnú dohodu predstavili 24. novembra a 7. decembra ju predstavitelia tejto trojice strán podpísali v Berlíne.

Doterajší kabinet konzervatívneho bloku CDU/CSU kancelárky Angely Merkelovej a SPD bol od konca októbra, keď sa konalo ustanovujúce zasadnutie novozvoleného Spolkového snemu, vo funkcii ako úradujúca vláda. V stredu sa oficiálne končí 16-ročná éra Merkelovej a Nemecku začne vôbec po prvý raz vládnuť trojkoalícia SPD, FDP a Zelených.

Po tom, čo Scholz zložil prísahu, sa kolóna vozidiel so 16 ministrami jeho kabinetu z Bundestagu presunula na zámok Bellevue, kde ich Steinmeier oficiálne vymenuje. Následne ministri okolo 13.30 h zložia v Bundestagu sľub. Scholz sa potom odoberie do úradu kancelára, kde mu Merkelová odovzdá funkciu.

Vyjadrenia lídrov

"Gratulujem, milý Olaf Scholz, k zvoleniu a vymenovaniu za spolkového kancelára. Želám dobrý štart a teším sa na ďalšiu spoluprácu pre silnú Európu, ktorá bude založená na dôvere," uviedla šéfka EK Ursula von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter. Scholzovi zablahoželal i šéf Európskej rady Charles Michel. Dodal, že sa teší na spoločnú prácu pre silnú a nezávislú Európu a poďakoval sa tiež doterajšej kancelárke Angele Merkelovej.

Na zvolenie Scholza reagoval i ruský prezident Vladimir Putin, ktorý povedal, že s novým lídrom Nemecka chce nadviazať "konštruktívne vzťahy". Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dodal, že verí v pokračovanie vzťahov oboch krajín. "Počítame s kontinuitou, s tým, že medzi prezidentom (Putinom) a novým kancelárom (Scholzom) sa vyvinú konštruktívne vzťahy. A že nemecká strana bude naďalej chápať, že na riešenie pálčivých odlišností neexistuje alternatíva k dialógu," povedal novinárom Peskov.

"Ďalšiu kapitolu napíšeme spoločne. Pre Francúzov, Nemcov i Európanov," napísal francúzsky prezident Emmanuel Macron na Twitteri.

Maďarský premiér Viktor Orbán, naopak, v príspevku pre periodikum Bild napísal, že vo vzťahu k Nemecku i novej vláde vidí hlbokú priepasť. "Nová ľavicovoliberálna vláda sa snaží odkláňať od Európy národných štátov (bývalého nemeckého kancelára Helmuta Kohla)  smerom k centralizačnej politike Bruselu, ktorá je pozitívne naklonená k migrácii a genderovým otázkam a na formovaní ktorej sa podieľa aj Nemecko," uviedol Orbán. Dodal, že Maďarsko a Nemecko "už nestoja bok po boku". Vysvetlil, že táto jednota sa narušila už počas migračnej krízy v roku 2015.

Medzi prvými zahraničnými gratulantmi boli i čínsky prezident Si Ťin-pching a premiér Li Kche-čchiang. Ako uviedla čínska štátna televízia, Si Ťin-pching sa v telefonickej gratulácii vyslovil za rozšírenie spolupráce medzi oboma krajinami a pozdvihnutie vzťahov na "novú úroveň".

Profil Olafa Scholza

Olaf Scholz sa narodil 14. júna 1958 v meste Osnabrück. Jeho rodičia pracovali v textilnom priemysle. Detstvo prežil so svojimi dvoma mladšími bratmi Jensom a Ingom v Hamburgu. V tomto prístavnom meste ukončil v roku 1977 gymnázium, v štúdiu práva pokračoval na tamojšej univerzite. Od roku 1985 sa začal venovať advokácii, najmä pracovnému právu.  

Nový nemecký kancelár o sebe hovorí, že sa "vždy politicky angažoval" a s nadsádzkou dodáva, že už na gymnáziu bol hovorcom triedy. Politicky ho ovplyvnili predovšetkým dve sociálnodemokratické veličiny - nositeľ Nobelovej ceny za mier a spolkový kancelár v rokoch 1969 - 1974 Willy Brandt, ako aj rodák z Hamburgu Helmut Schmidt, ktorý bol kancelárom v rokoch 1974 - 1982.

Bol to práve Helmut Schmidt, ktorý priviedol vtedy 17-ročného gymnazistu Scholza do radov Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). V rokoch 1982 - 1988 bol Scholz zástupcom predsedu Jusos, mládežníckej organizácie SPD. V roku 2002 sa už stal generálnym tajomníkom SPD. V polovici 80. rokov spoznal v Hamburgu svoju budúcu manželku Brittu Ernstovú, s ktorou sa oženil v roku 1998. V tom istom roku prvýkrát kandidoval do Spolkového snemu vo volebnom obvode Hamburg-Altona a hneď úspešne.

Od 21. novembra 2007 do 28. októbra 2009 bol spolkovým ministrom práce v prvom kabinete kresťanskej demokratky Angely Markelovej. Od marca 2011 do marca 2018 viedol druhé najväčšie nemeckého mesto Hamburg. Do vlády Angely Merkelovej sa vrátil 14. marca 2018, keď sa stal vicekancelárom a spolkovým ministrom financií.

V roku 2019 kandidoval s Klarou Geywitzovou na spolupredsedu SPD. V rozhodujúcom hlasovaní však podľahli dvojici Sasskia Eskenová a Norbert Walter-Borjans, ktorí odvtedy vedú nemeckých sociálnych demokratov. Nové predsednícke duo 10. augusta 2020 navrhlo, aby sa kandidátom SPD na post spolkového kancelára stal Olaf Scholz. Tento návrh podporil zjazd strany v máji 2021, na ktorom získal Scholz 96,2 percenta hlasov.

Vo voľbách do Bundestagu, ktoré sa konali 26. septembra 2021, ním vedení sociálni demokrati zvíťazili so ziskom 25,7 percenta hlasov. V poli porazených zanechali CDU/CSU (24,1 percenta) vedenú kandidátom kresťanských demokratov na kreslo spolkového kancelára Arminom Laschetom, čím zároveň ukončili 16 rokov vládnutia kancelárky Angely Merkelovej, ktorá už ale nekandidovala.

Olafovi Scholzovi pomohli v predvolebnej kampani dlhoročné skúsenosti z vysokej politiky, nekonfliktnosť, ale aj nevýraznosť jeho protikandidátov. Technokrata a v diskusiách pokojne a stroho pôsobiaceho pragmatika výstižne charakterizoval v roku 2003 týždenník Die Zeit, keď ho nazval "Scholzomat". S dávkou sarkazmu tým poukazoval na jeho monotónny prejav a sklon používať technokratický žargón. Samotný Scholz označil toto pomenovanie za "veľmi výstižné".

Počas štúdií Scholz podľa vlastných slov "šport nenávidel", ale v súčasnosti sa vo voľnom čase venuje rekreačnému športu, veslovaniu a turistike "tak často, ako je to možné".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok