Ďalšie obavy ohľadom omikronu. Vedci objavili jeho novú verziu, ktorú od iných variantov nevedia odlíšiť ani PCR testy

TA3 TASR
8.12.2021 09:33

Vedci identifikovali "neviditeľnú" verziu nového koronavírusového variantu omikron, ktorú štandardné PCR testy nedokážu odlíšiť od iných od iných variantov. Novú verziu omikronu objavili vo vzorkách z Juhoafrickej republiky, Austrálie a Kanady.

Kedy budú štúdie o omikrone? Možno budeme čakať, kým prerazí v bohatšej krajine
TA3

Informoval v utorok britský denník The Guardian. U novej verzie označovanej ako BA.2 boli zaznamenané isté genetické odlišnosti v porovnaní s pôvodným omikronom (BA.1), zatiaľ však nie je jasné, aký to bude mať vplyv na jej schopnosť šíriť sa a na ďalšie vlastnosti.

Vedci však zistili, že u nového variantu absentuje genetická modifikácia, ktorá umožňuje identifikovať predpokladané prípady nákazy omikronom pomocou štandardných PCR testov. Táto skutočnosť by mohla podľa odborníkov skomplikovať a spomaliť odhaľovanie prípadov infikovania omikronom a snahy o spomalenie jeho šírenia.

Analýza vzoriek z ostatných dní uskutočnená v Juhoafrickej republiky, Austrálii a Kanade doposiaľ odhalila len sedem prípadov nákazy "neviditeľnou" verziou omikronu. Keďže je verzia BA.2 ťažšie odlíšiteľná od iných variantov nového koronavírusu, nie je vylúčené, že sa medzičasom rozšírila už aj do iných krajín.

Aj "neviditeľnú" verziu omikronu dokážu zachytiť PCR testy (aj všetky ostatné bežne využívané formy testovania), a teda odhaliť prítomnosť koronavírusu u testovanej osoby. Nedokážu však identifikovať, že ide o variant omikron.

Pri pôvodnej podobe omikronu dokázali štandardné PCR testy relatívne rýchlo predbežne identifikovať predpokladané prípady, ktoré sa potom posielali na ďalšiu analýzu. V prípade verzie BA.2 je prítomnosť omikronu možné potvrdiť len za pomoci časovo náročnejšej kompletnej analýzy genómu. 

Nová verzia BA.2 je napriek zisteným genetickým odlišnostiam stále klasifikovaná ako variant omikron. Ak by sa potvrdila jej vyššia nákazlivosť či iné odlišné vlastnosti, Svetová zdravotnícka organizácia by ju mohla označiť za  variant vyvolávajúci obavy, teda do kategórie, kam patrí aj pôvodný omikron, píše austrálsky spravodajský server News.com.au.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok