Z Británie hlásia komunitné šírenie omikronu, noví nakazení neboli v zahraničí

TA3 TASR
6.12.2021 20:34

Koronavírusový variant omikrom potvrdili v Británii aj u osôb, ktoré nemajú žiadnu cestovateľskú anamnézu. To potvrdzuje komunitné šírenie tohto variantu, povedal v pondelok britský minister zdravotníctva Sajid Javid.

Heathrow chce chrániť ľudí, pre cestujúcich z rizikových krajín majú špeciálny terminál
TASR/AP

V Anglicku podľa Javida registrujú 261 prípadov, v Škótsku 71 a vo Walese štyri. Celkový počet v Spojenom kráľovstve je 336. "Zahŕňa to prípady, ktoré nemajú spojitosť s medzinárodným cestovaním. Na základe toho môžeme usúdiť, že vo viacerých regiónoch Anglicka je komunitný prenos," povedal Javid poslancom v britskom parlamente.

Profesor Paul Hunter z Výchoodanglickej univerzity v pondelok povedal, že omikron pravdepodobne predstihne variant delta a v období najbližších týždňov alebo mesiacov sa v krajine stane dominantným.

Všetky osoby prichádzajúce do Británie budú musieť od utorka pri vstupe do krajiny predložiť negatívny PCR test alebo rýchlo test nie starší ako 48 hodín. Opatrenie vstúpi do platnosti v utorok o 4.00 h miestneho času (5.00 h SEČ) a vzťahuje sa na zaočkované i nezaočkované osoby. Každý človek prichádzajúci do krajiny musí po dvoch dňoch absolvovať PCR test a musí zostať v izolácii, až kým nemá negatívny výsledok tohto testu.

Javid povedal, že tieto opatrenia sú dočasné a úrady ich na budúci týždeň prehodnotia. "Musíme si byť istí, že opatrenia sú absolútne nevyhnutné," povedal a dodal, že opatrenia nebudú v platnosti ani o deň dlhšie, ako je potrebné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok