Tak takto?!: Premiér Heger požiadal podnikateľov a zamestnávateľov, aby pomohli zafinancovať nemocnice

TA3
8.12.2021 09:30

Dohoda na reforme nemocníc je v nedohľadne, o chýbajúce peniaze na zvládanie pandémie tak najnovšie žiada premiér podnikateľov. Podľa vyjadrenia ministra zdravotníctva a štátneho tajomníka privítajú zdravotníci akúkoľvek formu pomoci, či už finančného alebo iného charakteru do nemocníc, kde je situácia kritická.

Muž odmietol hospitalizáciu, na druhý deň skončil na pľúcnej ventilácii. Na covid oddelení ležia najťažšie prípady, opisuje lekár
TASR/Michal Svítok

V tom istom čase je v parlamente v druhom čítaní veľká reforma zdravotníctva, ktorá má priniesť peniaze do systému. Mohli by vyriešiť existujúcu zastaranú sieť zdravotníckych zariadení, získali by sme tak modernú, dostupnú a efektívnu novú sieť nemocníc. Tá by poskytovala pacientom kvalitnú zdravotnú starostlivosť. Súčasťou plánu bolo aj zvýšiť dostupnosť záchrannej zdravotnej služby, ktorá by prepojila novú sieť nemocníc a doviezla pacienta na miesto určenia. 

Takto nadizajnovaná reforma však nemá politickú podporu, zhodnúť na nej sa nevie koalícia, podporiť ju nechce ani opozícia. Pokiaľ sa nenájde zhoda, nebude sa dať vyčerpať ani miliarda eur z Plánu obnovy a odolnosti. Až 800 miliónov z celej sumy malo smerovať do výstavby nových nemocníc a za 200 miliónov sa mali obstarať informačné systémy.

O tom, čo čaká naše zdravotníctvo, ak sa politici na reforme nedohodnú, ale aj o aktuálnej situácii so zvládaním pandémie bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude bývalý minister zdravotníctva a poslanec NR SR Richard Raši.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok