Pandémie sa bojíme menej. Na vrchol rebríčka sa po dvoch rokoch vrátili stálice

TA3
8.12.2021 07:00

Koronavírus po prvýkrát od jari 2020 nie je vnímaný ako top problém, ktorý trápi svet. V novembri tohoto roku už riešime Covid-19 až na treťom mieste našich obáv. O obavách, ktoré trápia svet, sme hovorili so sociológom Jakubom Hankovským.

Kollár
TASR/AP

Desať rokov prieskumu

"V Ipsose už desať rokov sledujeme, čo trápi svet. Je to prieskum realizovaný v takmer 30 krajinách, kde sa reprezentatívnej vzorky obyvateľstva pýtame, aby vybrali tri témy, ktoré podľa ich názoru najviac trápia spoločnosť," vysvetlil sociológ. Graf podľa týchto dát ukazuje, ako sa za desať rokov vyvíjali veľké témy, ktoré rezonujú medzi ľuďmi, a ukazuje relatívne stabilnú krivku až do začiatku pandémie.

Keď v roku 2020 vypukla pandémia koronavírusu, strach z ochorenia Covid-19 sa stal podľa prieskumu najväčšou obavou ľudí z 30 krajín sveta, ako informoval Hankovský. "Koronavírus bol obrovský šok, pandemická situácia zatriasla rebríčkom priorít. Ale to sa začalo veľmi rýchlo stabilizovať a obavy klesli," zhrnul.

Chudoba, nerovnosť, nezamestnanosť

V novembri tohoto roku však dáta ukázali, že Covid-19 riešime až na treťom mieste v rebríčku. Obavy z koronavírusu sa podľa prieskumu postupne zaradili za strach z chudoby, spoločenskej nerovnosti či zo straty práce. Po necelých dvoch rokoch sa tak prvé miesta vrátili do pôvodného stavu, vysvetlil Hankovský. "Veľké témy, veľké hodnoty sa otriasli a po šoku, po dvoch rokoch ich máme takmer tam, kde boli predtým."

Podľa Hankovského môže dochádzať aj k paradoxom, keď sa situácia zhorší, ale napriek tomu ju spoločnosť vníma menej urgentne. "To v podstate vysvetľuje, prečo kriminalita a násilie nástupom pandémie spadla. V tej chvíli to nikto akoby neriešil," vysvetlill sociológ.

Keď sa pandemická situácia zhoršuje a prijímajú sa prísnejšie opatrenia, ľudia sa zároveň boja, že stratia príjem, prípadne prídu o zamestnanie. Vplyv pandémie teda pretrváva a podľa Hankovského priamo ovplyvňuje ostatné obavy.

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok