Alkoholické drinky sú kalorická bomba: Čím si pripiť, aby ste nepribrali?

TA3/zm
13.12.2021 16:00

Aj najväčší odporca alkoholu si v predsviatočnom období dopraje pohárik, pokiaľ nie je absolútny abstinent. V prípade, že si strážite kalórie, mali by ste vedieť, ktorý drink je pre vás v tomto zmysle najbezpečnejší.

Alkoholické drinky sú kalorická bomba: Čím si pripiť, aby ste nepribrali?
Pexels/ELEVATE

Keď sa chcete orientovať v príjme kalórii z alkoholu, stačí na to jednoduchá rovnica. Energetický príjem z jedla je plnohodnotný a organizmu prináša výživu, no zo sektov dostávate do tela len kalórie, nič viac. Gram alkoholu má väčšiu energetickú hodnotu než gram cukru alebo bielkoviny.  

Minimalizujte kalórie

Môžete mať dokonalý jedálny lístok, ale ak si nedávate pozor na nápoje, najmä tie alkoholické, nemôžete sa čudovať, že priberáte. Pred sviatkami večierky, počas nich domáca pohoda, jeden drink sem a druhý tam, a potom sa niet čo čudovať, že ste nabrali na váhe. Alebo aspoň nezhodili.

Pravdou však je, že tak trochu môžete samy rozhodnúť, koľko kalórii v jednom drinku vypijete. Napríklad, ak pijete gin s tonikom môžete ho nahradiť sódou a energetický príjem bude výrazne nižší, ale chuti to veľmi neublíži. Alebo zvoľte radšej šampanské namiesto vína, hoci sa všeobecne hovorí, že práve bublinky pridávajú na kilách. Nie je to pravda, čo si môžete porovnať aj v našej kalorickej tabuľke.    

Kalórie na bežný pohár alkoholu:

Víno – 160 kalórií

Šampanské – 77 kalórií

Gin– 83 kalórií

Vodka – 83 kalórií

Tequila  – 60 kalórií

Aperol Spritz – 125 kalórií

Alkohol a kalórie Pexels/Toni Cuenca

Ako často piť?

Vyzerá to ako výzva, ale v skutočnosti je to presne naopak. Nemáte piť dostatočne často, práveže by ste mali aspoň 5 dní v týždni abstinovať na to, aby si oddýchla vaša pečeň a celkovo organizmus. Nejde len o chudnutie, ale o fungovanie všetkých orgánov, ktoré pri pričastom požívaní alkoholu zadržiavajú napríklad vodu.

Bez ohľadu na to, či túto rovnicu dodržiavate, alebo nie, nezabúdajte pri popíjaní dodávať telu pravidelne aj obyčajnú vodu. Nie len deň po, ale práve počas pitia alkoholu.   

Pivo alebo víno

Dva najčastejšie druhy alkoholu, ktoré Slováci popíjajú, sú pivo a víno. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, ktoré je z pohľadu diéty menšou zlobou? Jedno pollitrové pivo má 203 kilokalórii. Pohár dvojdecového vína zas 126 kcal. V porovnaní na deci je na tom síce pivo lepšie, ide však o tom, koľko toho za jeden večer zvládnete. A zvyčajne je zlatého moku viac.

Pri víne kalórie rastú v tomto poradí:

1. Biele suché víno

2. Červené víno

3. Sladké a polosladké biele vína

Pri pive kalórie rastú priamo úmerne stupňom, takže chladená dvanástka bude kalorickejšia ako desina. A pri víne ide zas o to, či je suché alebo sladké. Čím viac cukru, tým viac i energetického príjmu.

Na deci vína sa napríklad odporúča vypiť aspoň dva deci vody. A hlavne, ak si strážite kalórie, podstatné je aj to, či pri konzumácii alkoholu nemáte chuť aj na nezdravé jedlá.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok