Delta je už za vrcholom, úmrtia ešte zastúpajú. Matematik Kollár kritizuje opatrenia

TA3
7.12.2021 15:43

Podľa matematika Richarda Kollára sa zrejme nachádzame za vrcholom delta vlny. V tejto súvislosti kritizuje navrhované opatrenia, ktoré prezentoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Zároveň upozorňuje, že denné počty obetí pandémie budú ešte stúpať.

Nové čísla
TASR/Miroslav Košírer

Omikron na vzostupe

"Sme zrejme za vrcholom delta vlny," píše Kollár na svojom Facebooku. Jedným dychom však dodáva, že prichádza omikron vlna, "a to je, žiaľ, niečo úplne iné, a ešte nevieme, čo prinesie". Podľa Kollára je už takmer isté, že do konca decembra sa zrejme aj na Slovensku stane omikron dominantným. 

V súvislosti s omikronom má Kollár výhrady k navrhovaným opatreniam, podľa ktorých má prísť pred sviatkami uvoľnenie. Nový variant bude podľa matematika medzi infikovanými najrýchlejšie rásť práve pred Vianocami. 

Nulový efekt opatrení

Kollár sa zameral na dáta v PCR testoch, pričom vzal do úvahy aj zlé reportovanie za minulý týždeň. "Vrchol šírenia zrejme prišiel presne na konci novembra," píše s tým, že ide o "dátový" údaj. "Samozrejme, v skutočnosti bolo šírenie na maxime o cca. 10 dní skôr, keďže ide o 7-dňové primery a pár dní to trvá, kým sa človek otestuje a testy sa vyhodnotia," vysvetlil. Z dostupných údajov podľa neho vyplýva, že sme za delta vrcholom.

V tejto súvislosti považuje Kollár načasovanie lockdownu za scestné. "Presne sme to zmeškali, autobus opäť ušiel. Efekt novozavedených opatrení na dosiahnutie vrcholu šírenia - nulový. Toto je výsledok Covid automatu a postupného premorovania, ktoré ešte zďaleka nekončí. Momentálne teda plošnými opatreniami urýchľujeme len pokles vlny," kritizuje.

Kollár upozorňuje aj na plné nemocnice. Keď sa náhle uvoľnilo k existujúcim 300 ďalších 300 lôžok, hneď boli plné, píše. "Zišlo by sa nám pri hrubom odhade ďalších 200 JISiek, ak by sme ich mali."

"Úmrtia nám tiež rastú, už je to viac ako 80 mŕtvych na covid denne, s covidom ešte viac, zrejme cez 100," zhrnul Kollár. Čísla však podľa neho ešte stúpnu: "Na vrchol nám však ešte chýba veľa, v optimistickom scenári bude vrchol okolo 110, ale nie som si istý, či to budeme stíhať tak rýchlo reportovať."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok