Omikron môže všetko urýchliť. Zásadné zlepšenie sa nedá úplne vylúčiť, tvrdí matematik Kollár

TA3
1.12.2021 10:20

December bude v režime omikron a nový variant všetko zrejme urýchli. Píše to na Facebooku matematik Richard Kollár. Urýchlenie je podľa neho dobrou, ale zároveň aj zlou správou.

ilustrák k opatreniam
TA3 / David Duducz

Nový variant priniesol neistotu

Ako bude na Slovensku vyzerať december? Kollár o ňom uvažuje "v režime omikron". Nový variant bude podľa neho pravdepodobne "už zanedlho určovať všetky pravidlá a rozhádže nanovo figúrky po šachovnici a ešte vôbec nevieme, čo sa kam presunie". Nová situácia podľa naho len ťažko prinesie zásadné zlepšenie, "aj keď sa to nedá úplne vylúčiť. Nie je to ale až tak veľmi pravdepodobné."

Kollár predpokladá, že omikron všetko najmä urýchli. "To je na jednej strane dobrá správa, všetci chceme mať túto vlnu a celú pandémiu za sebou skôr," uvažuje. Takéto urýchlenie by však v praxi mohlo mať hrozivé rozmery. "Už dnes sú nemocnice plné a reportujeme viac ako 60 úmrtí s covidom denne," píše matematik s tým, že už dnes sa počet obetí za deň blíži k stovke a možno ju aj presahuje, "len to nestíhame reportovať". Zároveň je hlásenie úmrtí prirodzene oneskorené. 

Naplnia sa predpovede?

Na otázku, či sa naplnia predpovede, že do konca tohto roka sa všetci niekde stretneme s koronavírusom, má Kollár jednoduchú odpoveď. "S koronavírusom, verzia delta, sa dnes stretávame takmer dennodenne všade, kam chodíme. A najmä vo vykurovaných nevetraných priestoroch sa rýchlo šíri. Už dnes je veľmi ťažké sa stretnutiu s vírusom vyhnúť. Do konca mesiaca sa zrejme každý stretne aj s omikronom, ak sa potvrdia prvé údaje o jeho rýchlosti šírenia," tvrdí.

Keďže viac ako polovica populácie je už zaočkovaná alebo prekonala symptomatické ochorenie, je veľká šanca, že to ich imunitný systém zvládne, konštatuje Kollár s tým, že najväčšiu šancu majú tí čerstvo zaočkovaní treťou dávkou. "Tí ostatní, tí majú šancu menšiu, najmä ak nie sú deti. Prajem im pri týchto opakovaných stretnutiach veľa šťastia, reálne ho potrebujú a budú potrebovať. Veľmi," píše v statuse.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok