Hotové muky. Blíži sa sezóna bónenkai, Japonci majú z firemných večierkov hrôzu

TA3 ČTK
8.12.2021 07:00

V Japonsku sa blíži sezóna večierkov zvaných bónenkai, ktorými sa ľudia lúčia s uplynulým rokom. Nie všetci sa ale na tieto tradičné párty, pri ktorých sa schádzajú zamestnanci so svojimi nadriadenými na spoločnej hostine a popíjajú, tešia.

Bónenkai
TASR/AP (ilu)

Píše o tom The Guardian. Kritika zaznela napríklad v denníku Asahi šimbun, ktorý čitateľov na svojich internetových stránkach vyzval, aby sa k tradícii bónenkai vyjadrili. Niektorí uviedli, že sa blížiacich sa večierkov obávajú, pretože si pred svojimi vyššie postavenými kolegami budú musieť dávať pozor na svoje správanie. Istý pisateľ pritom označil firemné večierky za "hotové muky".

Niektorí len neradi pijú alkohol

Podľa ankety denníku Asahi šimbum sa mnohým zamestnancom uľavilo, keď pre riziko novej vlny epidémie ochorenia Covid-19 firmy večierky na záver roka zrušili alebo bónenkai organizujú online. "Páči sa mi uvoľnená atmosféra (online večierkov). Bol by som za to, aby tento typ párty zostal i po skončení pandémie," napísal jeden z diskutérov.

Anglicko ruší takmer všetky opatrenia, hoci eviduje vysoké počty nových prípadov TASR/AP

V nedávnom prieskume spoločnosti Nippon Life Insurance viac ako 60 percent opýtaných odpovedalo, že podobné večierky po pracovnej dobe "nie sú potrebné"; za "úplne nutné" ich naopak označilo 11 percent respondentov. Odporcom tejto zvyklosti najviac prekážal tlak na zamestnancov dodržiavať firemnú hierarchiu pri akciách, ktoré by mali byť bezstarostnými spoločenskými stretnutiami. Ďalší uviedli, že bónenkai považujú za istú formu neplatených nadčasov. Viac ako pätina účastníkov prieskumu uviedla, že jednoducho nemajú radi alkohol.

"Počet ľudí, ktorí spochybňujú potrebu stretávať sa nad pohárikom alkoholu, vzrástol v čase, kedy nebolo možné večierky pre opatrenia prijaté s cieľom obmedziť šírenie koronavírusu organizovať," uviedol Tomoki Inoue z firmy Nippon Life Insurance japonskej tlačovej agentúre Kjódó.

Príležitosť zamyslieť sa

Napriek kritike ale bónenkai zostávajú dôležitým dátumom v pracovnom kalendári, príležitosťou zamyslieť sa nad uplynulými 12 mesiacmi a utužiť kolektív nad spoločným drinkom. Tradícia sa pritom netýka len korporátov. Tiež školy, univerzity a štátne úrady si často v decembri rezervujú v reštauráciách večere s neobmedzenou konzumáciou jedla a nápojov.

Rýchly návrat k časom pred pandémiou, kedy jediným zdravotným rizikom nočného hýrenia bola následná "opica", sa ale čakať nedá, hoci počet prípadov nákazy v Japonsku zostáva nízky, a japonské bary a reštaurácie sú už opäť bez obmedzení otvorené. Podľa analytickej firmy Tokyo Shoko Research 70 percent firiem uviedlo, že tento rok nebudú bónenkai organizovať. Vlani v decembri to bolo 94 percent spoločností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok