Problémy zo špinavej rúry vás vyjdú draho. Pečte na sviatky bezpečne

TA3/bd
7.12.2021 09:00

Medzi bohatými sviatočnými večerami a výdatnými jedlami, ktoré si pripravujete na týždeň, budú váš sporák a rúra zaručene zanedbaní. Podľa prieskumov si až polovica Slovákov nepamätá, kedy naposledy čistili rúru.

Problémy zo špinavej rúry vás vyjdú draho. Pečte na sviatky bezpečne
FreePik

Nebezpečenstvo požiaru

Toto je najnebezpečnejší vedľajší účinok špinavej rúry. Olej je palivo, takže ak ste ho v rúre rozliali, môže slúžiť ako palivo, ktoré dokáže spôsobiť alebo zvýšiť požiar. V skutočnosti je varenie hlavnou príčinou domácich požiarov a zranení spôsobených požiarmi, čo má za následok priemerne desiatky požiarov ročne.

Zadymená kuchyňa

Keď sa v rúre nahromadí mastnota, vytvorí sa zadymené prostredie. Zo zdravotného hľadiska nie je dobrý nápad vdychovať dym, takže ak z vašej rúry pri zohrievaní unikajú obláčiky, je to varovanie, že je čas ju vyčistiť.

sporak FreePik

Degradujúci olej a ropné produkty sa kombinujú s iným materiálom, ktorý môže byť v rúre, ako sú napríklad čistiace kvapaliny, čo vytvára potenciálne toxické výpary. Navyše, ventilačný systém vašej rúry by mal pomôcť s niektorým odsávaním, najmä ak máte digestor. Vetranie je základný bezpečnostný prvok. Ako sa teplo hromadí, existuje automatický vetrací otvor, ktorý vystreľuje horúci vzduch nahor, a potom ďalší vetrací otvor, ktorý ho odvádza von.

pecenie FreePik

Jedlo nemusí chutiť

Ak sa chuť vašich jedál stratila, na vine môže byť špinavá rúra. Ak varíte koláč v rúre, ktorá je pokrytá mastným materiálom, chuť bude určite ovplyvnená. Výpary z pretrvávajúcej mastnoty a kúskov starého jedla môžu preniknúť najmä do pečiva a spôsobiť jeho nepríjemnú chuť.

A čo baktérie?

Baktérie rastú na rôznych časticiach v rúre, ale teplo v nej je dostatočné na zabitie väčšiny týchto mikroorganizmov. Preto si nerobte starosti s výskytom choroboplodných zárodkov. Patogény sa množia v potravinách, nie v rúre. 

sporak FreePik

Najlepší spôsob, ako vyčistiť rúru

Cykly samočistenia rúry fungujú tak, že rúru zohrievajú na oveľa vyššie teploty, než by zvyčajne dosahovali, čím sa pripálené jedlo a mastnota zredukujú na popol. Po dokončení cyklu a vychladnutí rúry môžete popol jednoducho utrieť vlhkou handričkou. Ostatné rúry majú funkciu čistenia parou. Stačí umiestniť trochu vody a nastaviť cyklus. Keď sa rúra nahreje, voda sa zmení na paru, čím sa uvoľnia zvyšky jedla a mastnoty zo stien a zadnej časti rúry. 

Info: Vystavenie spaľovaniu potravinového odpadu počas cyklu samočistenia môže uvoľniť potenciálne škodlivé znečisťujúce látky do ovzdušia.

sporak FreePik

Čo ak vaša rúra nie je samočistiaca?

V supermarketoch je k dispozícii množstvo čistiacich prostriedkov na rúry, ale chemikálie, ktoré obsahujú, sú silné – pozorne si prečítajte pokyny a zabezpečte, aby sa vám žiadny roztok nerozlial na podlahy alebo iné povrchy. Existuje aj množstvo domácich čistiacich trikov, ktoré môžete použiť, ako napríklad naparenie misky s vodou a citrónom odolnej v rúre alebo použitie zmesi sódy bikarbóny a octu na odstránenie mastnoty. Rúru čistite aspoň raz za tri mesiace – častejšie, ak ju používate denne.

Témy: požiar
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok