Kapacita lôžok pre pacientov s covidom je na Slovensku naplnená takmer na 80 percent

TA3 TASR
6.12.2021 19:45

Celková kapacita lôžok pre pacientov s ochorením Covid-19 je naplnená na 76,1 percenta. Aktuálne je v nemocniciach 62 voľných lôžok s možnosťou napojenia pacientov na podporu umelej pľúcnej ventilácie.

úmrtia nemocnica lôžko choroba 1140px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Zuzana Eliášová. Najviac lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie je k dispozícii v Košickom kraji (14). Naopak, žiadna voľná umelá pľúcna ventilácia nie je v Trenčianskom kraji a ďalší pacienti sú v prípade potreby prevážaní do iných nemocníc.

Rezort zdravotníctva prevozy realizuje v úzkej kooperácii s Operačným strediskom záchrannej zdravotnej služby a s nemocnicami. "Za posledných sedem dní sanitky previezli 30 pacientov, ktorí potrebovali podporu umelej pľúcnej ventilácie. Najviac pacientov bolo prevezených z Univerzitnej nemocnice v Martine, na druhej strane, najviac ich prijala Nemocnica Milosrdní bratia v Bratislave," priblížil minister zdravotníctva Slovenskej republiky Vladimír Lengvarský.  

Za uplynulý týždeň sa realizovali aj prevozy pacientov s ochorením Covid-19, ktorí si nevyžadovali podporu umelú pľúcnu ventiláciu. Takýchto pacientov bolo 137. Pacientov vyžadujúcich mimotelovú membránovú oxygenáciu krvi (ECMO) je šesť. Dvaja v nemocnici v Poprade, traja v Národnom ústave tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch a jeden vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb.

"Za posledných sedem dní sa v nemocniciach, ktoré sú subjektmi hospodárskej mobilizácie, vykonalo 5636 operácií. Najviac výjazdov záchraniek evidujeme v prešovskom regióne," doplnil Lengvarský.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok