Top udalosti týždňa: 500-eurové poukazy, zatváranie škôl, možné predĺženie lockdownu

TA3
5.12.2021 19:26

Vláda bude budúci týždeň rokovať o 500-eurových poukazoch Igora Matoviča. K poukazu chce ešte pridať bonus v hodnote 100-eur. Regionálni hygienici ignorujú ministra školstva Branislava Gröhlinga a zatvárajú školy. Bratislavský autobusový dopravca Arriva sa dohodol na spolupráci so Slovak Lines. Možná vojenská ofenzíva Rusov voči Ukrajine. Konzílium odborníkov navrhuje predĺžiť lockdown do 16. decembra.

Rokovanie vlády
TA3 / David Duducz

Vláda bude rokovať o 500-eurových poukazoch

Obyvatelia Slovenska starší ako 60 rokov by za očkovanie mali dostať poukazy v hodnote 500 eur. Tie budú môcť využiť v hoteloch, penziónoch, reštauráciách a kaviarňach, ale aj na kultúrne podujatia či vybrané služby.

Vyplýva to z novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby Covid-19, ktorú v stredu schválila vláda. Kabinet Eduarda Hegera zároveň požiadal Národnú radu Slovenskej republiky o prerokovanie návrhu v skrátenom konaní.  

Matovič chce k 500-eurovému poukazu pridať ešte 100

K poukazu v hodnote 500 eur za očkovanie pre ľudí nad 60 rokov by sa mohol pridať bonus 100 eur na energie pre dôchodcov, bez ohľadu na to, či sú zaočkovaní.

Igor Matovič to navrhol to vo štvrtok v rozprave v pléne Národnej rady Slovenskej republiky. Tento návrh podľa neho stojí za zváženie. Dodal, že ruka je podaná voči všetkým v sále vrátane SaS a opozičných poslancov. Matovič skonštatoval, že ak si vedia poslanci predstaviť dohodu na takomto návrhu, je pripravený o tom rokovať. 

"Sme otvorení, áno, pridať nejaký bonus pre všetkých dôchodcov bez ohľadu na to, či budú zaočkovaní alebo nebudú zaočkovaní, na energie," vyhlásil s tým, že by to stálo približne 110 miliónov eur navyše. Matovičove 500-eurové poukazy pre seniorov sa prerokujú v zrýchlenom režime. V piatok to schválili poslanci. Hlasovaniu však predchádzala búrlivá diskusia.

Hygienici ignorujú Gröhlinga a zatvárajú školy

Pri nastavovaní pravidiel lockdownu si strana SaS uplatnila právo veta a dohoda znela, že školy sa zatvárať nebudú. V situácii, keď dochádzalo k nárastom covid pozitívnych v mnohých okresoch však nakoniec koaličné dohody vetovali hygienici. 

Jednotlivé regionálne úrady verejného zdravia postupne vydali pokyny na uzavretie druhého stupňa základných škôl a stredných škôl po celom Slovensku. Od pondelka sa plošne zavrú všetky školy, okrem materských a prvého stupňa základných, aj v Bratislavskom kraji. 

Okrem toho sa školy od budúceho týždňa zatvoria aj na hornej Nitre, Spiši, Bardejove, Gelnici, Starej Ľubovni, Banskej Štiavnici, Žarnovici, Žiari nad Hronom a pribúdajú stále ďalšie. Ministerstvo školstva aj napriek tomu argumentuje vysokou preočkovanosťou. Hlavný hygienik Ján Mikas postoju ministerstva rozumie, ale plošné zatvorenie škôl považuje za dôležitý nástroj v boji s pandémiou.

Spolupráca Arrivy a Slovak Lines

Nový regionálny autobusový dopravca v Bratislavskom kraji Arriva sa dohodol s bývalým dopravcom Slovak Lines na spolupráci formou subdodávky. Na sociálnej sieti o tom informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. 

Podľa Drobu vďaka tomu vo veľmi krátkom čase dôjde k plnému obnoveniu prímestskej autobusovej dopravy v Bratislavskom kraji. "Arriva naďalej ostáva dopravcom poskytujúcim služby pre samosprávny kraj. Slovak Lines bude formou subdodávky poskytovať svoje kapacity na vybraných linkách," priblížil Droba. Ako podotkol, dopravcovia intenzívne rokovali od minulého týždňa. Šéf kraja priznal, že uplynulé týždne boli pre výpadky regionálnych autobusov traumatizujúce.

Náklady pre kraj sa touto dohodou nemajú zvýšiť. Slovak Lines bude subdodávateľsky pokrývať určité percento spojov pre spoločnosť Arriva, ktorá za to bude platiť. "Je na nich, aby sa dohodli. Duch dohody je taký, že budú jazdiť za tie isté ceny, s ktorými zvíťazila Arriva vo výberovom konaní," povedal Droba s tým, že bývalý dopravca už začal s opätovným náborom vodičov, ktorých medzičasom prepustil.  

Možná vojenská ofenzíva Ruska voči Ukrajine

Americké tajné služby dospeli k záveru, že Rusko plánuje možnú vojenskú ofenzívu voči Ukrajine, ktorá by sa mohla spustiť už začiatkom roka 2022 a mohlo by sa do nej zapojiť až 175-tisíc vojakov. 

Oznámila to v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa administratívy USA. Podľa odhadov amerických tajných služieb sa už zhruba polovica z uvedeného počtu príslušníkov ruskej armády rozmiestnila na rôznych miestach v blízkosti ukrajinských hraníc. Plány pripravovanej invázie podľa nich počítajú s nasadením stovky práporových taktických skupín a tiež obrnených vozidiel a delostrelectva.

Biden je pripravený podniknúť kroky, aby to Putinovi sťažil

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je odhodlaný podniknúť kroky, aby Rusku možnú inváziu sťažil. Biden podľa svojich slov pripravuje iniciatívu, ktorá výrazne sťaží postup Ruska vo veci možnej invázie. Prezident takisto o tejto záležitosti komunikuje so spojencami v Európe i ukrajinskými úradmi, píše stanica CNN.  

Odborníci navrhujú predĺžiť lockdown

Konzílium odborníkov navrhuje predĺžiť tzv. lockdown do 16. decembra. Odporúča zvýšiť intenzitu kontrol zákazu vychádzania a home officu. Odborníci navrhli aj nové opatrenie, ktorým je zavedenie režimu OTP vo vlakoch a na diaľkových autobusových linkách. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky Zuzana Eliášová. Zníženie mobility je podľa Konzília odborníkov najúčinnejším krátkodobým nástrojom na spomalenie šírenia ochorenia Covid-19.

Rezort zdravotníctva konštatuje, že epidemická situácia sa na Slovensku, desať dní od zavedenia lockdownu, viditeľne nezlepšila. "Priemerné denné prírastky sa držia nad úrovňou 10-tisíc pozitívnych testov, počet hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid-19 osciluje okolo úrovne 3400 a oproti minulému týždňu sa počet úmrtí zvýšil o 38 percent," uvádza Eliášová.  

Karanténa pre cestujúcich z Južnej Afriky

Omikron vracia do hry povinnú karanténu. Ale len sčasti. V izolácii musia prečkať len navrátilci z Afriky. Napriek tomu, že máme nový variant už aj v Európe, režim na hraniciach sa zatiaľ výraznejšie sprísňovať nebude. Nový variant omikron už potvrdili vo vyše 20-tich európskych krajinách. Úplné uzavretie Slovenska však naša vláda vylučuje. Napriek tomu chcel štátny tajomník rezortu diplomacie počuť od ministrov opatrenia, akými ideme chrániť hranice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok