Viete, ako dlho je zdravé byť s deťmi na čerstvom vzduchu, keď udrú mrazy?

TA3/zm
8.12.2021 16:00

Teploty klesajú, a spolu s nimi sa skracuje aj čas, ktorý trávime s rodinou v prírode a na čerstvom vzduchu. Ak vás ale ani chlad neodrádza a stále chodievate s deťmi do prírody, mali by ste vedieť, ako dlho je to pre ne únosné.

Viete, ako dlho je zdravé byť s deťmi na čerstvom vzduchu, keď udrú mrazy?
Pexels/Yan Krukov

Pobyt v chlade je do veľkej miery zdravý, a tak by ste ho nemali deťom obmedzovať ani počas zimnej sezóny. To, ako dlho môžu ostať vonku, samozrejme závisí od váhy, oblečenia, ale aj aktivity, ktorú robia. Dá sa však povedať pár všeobecných pravidiel podľa toho, koľko ukazuje ortuť teplomera.

10 °C až 0 °C

Teplota nad nulou závisí aj od toho, či svieti slnko alebo je zamračené, mrholí či fúka vietor. Za ideálnych podmienok, pri veľmi peknom počasí sa nemusíte s deťmi obávať vyraziť ani na celodenný výlet. No ak je pocitová teplota nižšia, práve v dôsledku fúkania či dažďa sú tri hodiny pobytu v prírode maximum. Samozrejme, závisí aj od veku vašich ratolestí, ale pokiaľ chodia samé, tým pádom sa vonku hrajú alebo absolvujú výlet p vlastných, plánujte si takéto kratšie trasy.  

0 °C až -10 °C

Teploty pod bodom mrazu síce málokoho lákajú von, ale ak popri tom napadne sneh, vaše deti sa iste budú tešiť na sánkovanie či stavanie snehuliakov. Toto počasie však pre ne nie je úplne ideálne. Aj dospelý človek by mal byť na chladnom vzduchu maximálne hodinu, u detí je to ešte menej, pretože nemajú toľko tukových zásob ako rodičia a ešte stále majú i slabšiu termoreguláciiu. Zimné hry im neodopierajte, ale ideálne niekde, kde sa každú hodinku môžu ísť schovať do tepla.

Menej ako -10 °C

Najmä v posledných rokoch nie sme v našich končinách na takéto teploty ani zvyknutí. Zimy bývajú oveľa teplejšie než keď sme boli deti. Podľa lekárov by sme sa však počas takýchto mrazov mali obmedziť len na nevyhnutné presuny, ale nie plánovať si vonkajšie aktivity. O deťoch to platí dvojnásobne, ak nechcete, aby mali problémy s dýchacími cestami a sliznicami nosa, očí a uší.     

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok