Ženy trpia nespavosťou o 40 percent častejšie než muži. Sú za tým tieto dôvody

TA3/zm
29.11.2021 16:00

Každý z nás má občas problém večer zaspať, pretože má hlavú plnú myšlienok. Ženy v tomto prípade ťahajú za kratší koniec a s nespavosťou trpia oveľa častejšie ako ich polovičky.

Ženy trpia nespavosťou o 40 percent častejšie než muži. Sú za tým tieto dôvody
Pexels/cottonbro

Možno to poznáte. Večer si s partnerom ľahnete do postele a on do pár minút odfukuje, zatiaľ čo vy sa prehadzujete ešte hodnú chvíľu. Žiaľ, je to bežné a s nespavosťou sa stretáva až o 40 percent viac žien než mužov. Vieme, prečo je to tak.

Vypnutie hlavy

Podľa odborníčky na spánok, doktorky Valerie Cacho, sú ženy v prípade insomnie ohrozené viac práve preto, že zastávajú množstvo rolí. Žena má na starosti svoju kariéru, rodinu i domácnosť. Nie, že by muži nemali viac polôh, ale na ich pleciach nie je toho toľko a nemusia sa prepínať medzi jednotlivými úlohami.

To vedie k preplnenej hlave, ktorú ženské pokolenie nedokáže len tak ľahko vypnúť. Hoci je pokročilá hodina a vy by ste už dávno mali spať, je možné, že ešte uvažujete, čo ste nestihli alebo zabudli, a čo vás na druhý deň čaká. Vyvíjame tak na seba veľký psychický tlak, dôsledkom ktorého sú problémy so spánkom. Muži, naopak, dokážu večer mozog zastaviť, a ani nevedia, ako to robia.

Odkladanie spánku

Druhým dôvodom, prečo sa nám nedarí zaspať tak ľahko ako mužom, môže byť fakt, že odchod do postele odkladáme kvôli povinnostiam. Večer si povieme, že by sme ešte mohli stihnúť napríklad navariť, alebo upratať aspoň kuchyňu. Alebo je to konečne čas, kedy nás nikto neruší a skrátka si na úkor spánku ešte pozrieme niečo v televízii alebo prečítame knihu.

Týmto spôsobom však môžete prepásť čas, kedy nás telo prirodzene volá k oddychu. A potom niet divu, že sa preberiete a oči máte otvorené aj po polnoci, hoci by ste už dávno mali snívať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok