Muž autom vrazil do izraelskej hliadky. Policajti ho zastrelili

TA3 TASR
3.12.2021 21:30

Dvaja príslušníci izraelskej pohraničnej polície utrpeli v piatok zranenia, keď do nich zámerne vrazilo auto s dvojčlennou posádkou. Incident sa odohral po celonočných násilnostiach v meste Umm al-Fahm, ktoré vyvolala vražda miestneho obyvateľa.

Jeruzalem Izrael 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Ako informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), jeden z policajtov utrpel ľahké až stredné ťažké zranenia, druhý bol zranený len ľahko. Policajné hliadky spustili paľbu na vozidlo použité pri útoku, pričom smrteľne zranili jedného z útočníkov, asi 20-ročného mladíka. Druhý muž utrpel ľahké zranenia a bol políciou zadržaný. Tieto podozrivé osoby boli polícii známe. Policajti tiež uviedli, že pri obhliadke našli vo vozidle zbraň.

Izraelské bezpečnostné úrady sa domnievajú, že za útokom na hliadku izraelskej pohraničnej polície bol skôr kriminálny než nacionalistický motív a že incident súvisí so spormi medzi rodinami v meste Umm al-Fahm. Mesto Umm al-Fahm obývajú izraelskí Arabi, ktorí etnicky dominujú aj v jeho okolí, kde s výnimkou osady Mej Ami nie sú žiadne židovské sídla. Umm al-Fahm leží na dotyku so zelenou líniou, ktorá oddeľuje Izrael od okupovaného západného brehu Jordánu.

Z tamojšej štvrte Aghbaríja v noci na piatok hlásili častú streľbu a v dôsledku zjavnej pomsty za vraždu jedného z obyvateľov mesta bolo podpálených niekoľko budov. Na mieste zasahovala izraelská polícia s posilami a tímy hasičov. V súvislosti s násilnosťami bolo zatknutých šesť ľudí, informovala v piatok ráno izraelská polícia.

Násilnosti vypukli po tom, čo vo štvrtok skoro ráno pri streľbe na svoje auto prišiel o život jeden z obyvateľov mesta. Podľa TOI ide ďalšiu zo série vrážd v rámci bezprecedentnej vlny zločinu, ktorá zasiahla arabskú komunitu. Podľa neziskovej organizácie Abrahámove iniciatívy  bol tento útok už 117. vraždou v arabskej komunite v tomto roku, čo je "rekord všetkých čias". Spomedzi tohoročných obetí bolo 98 izraelských Arabov a 19 Palestínčanov.

Arabské komunity zaznamenali v posledných rokoch prudký nárast násilia, vyvolávaného "najmä, ale nielen, organizovaným zločinom", konštatoval TOI.

Izraelskí Arabi tvrdia, že polícii sa nepodarilo zakročiť proti zločineckým organizáciám a do značnej miery ignoruje násilie, ktoré zahŕňa rodinné spory, vojny mafiánskych klanov a násilie páchané na ženách. Izraelský premiér Naftali Bennett v auguste označil násilie a zločinnosť v arabských komunitách za "národnú pohromu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok