Ochrana proti covidu pred úplným zaočkovaním je vysoká, stále si však sledujte príznaky

TA3/bd
3.12.2021 18:01

Dobrou správou je, že už po prvej dávke máte celkom dobrú úroveň ochrany. Svetová zdravotnícka organizácia však neustále monitoruje vedľajšie účinky vakcíny a prichádza s novými zisteniami.

Ochrana proti covidu pred úplným zaočkovaním je vysoká, stále si však sledujte príznaky
ockovanie

V štúdii CDC z apríla 2021 na takmer 4 000 zdravotníckych pracovníkoch boli mRNA vakcíny (Pfizer a Moderna) 80 percent účinné 14 dní po prvej dávke, ktorá sa považuje za „čiastočnú imunizáciu“. 14 dní po druhej dávke boli považovaní za plne imunizovaní a boli na 90 percent chránení pred infekciou v reálnych podmienkach. Vakcíny by preto mohli znižovať riziko infekcie bez ohľadu na symptóm ochorenia. 

A to je dôležité, pretože jedným zo spôsobov, ako sa covid šíri, je prostredníctvom ľudí, ktorí nevedia, že sú infikovaní, a celý deň chodia do spoločnosti. Ak je to len trochu možné, vyhnite sa cestovaniu a dávajte si pozor na príznaky. Stále je možné prísť s miernejšou verziou choroby, hoci vás vakcíny chránia pred vážnym ochorením, ktoré si vyžaduje hospitalizáciu.

Info: Výskum naznačuje, že účinnosť vakcíny sa časom znižuje.

ockovanie FreePik

Príznaky choroby vs vedľajšie účinky

Svetová zdravotnícka organizácia neustále monitoruje vedľajšie účinky vakcíny a prichádza s novými zisteniami. Zopakujme si to, čo o nich už vieme. Po očkovaní proti COVID-19 môžete pociťovať niektoré dočasné príznaky podobné tým, ktoré si môžete všimnúť, keď sa necháte zaočkovať proti chrípke, napríklad boľavú, opuchnutú ruku v mieste, kde ste sa očkovali. 

Môžete mať horúčku a pociťovať bolesti tela, hlavy a únavu deň alebo dva. Môže sa objaviť aj zimnica a opuchnuté lymfatické uzliny. Tieto príznaky neznamenajú, že ste chorí. Signalizujú, že váš imunitný systém reaguje na injekciu a vytvára ochranu pred koronavírusom. 

ockovanie FreePik

Očkovanie po prechodení covidu

Líšia sa vedľajšie účinky pri 2-dávkových vakcínach od prvej po druhú injekciu? Očkovanie Pfizer aj Moderna zahŕňa dve injekcie oddelené niekoľkými týždňami. Ak ste mali covid pred očkovaním, prvá injekcia môže spôsobiť výraznejšie vedľajšie účinky ako u ľudí, ktorí koronavírus nemali. Ak ste sa nikdy nenakazili, po druhej dávke môžete zaznamenať viac vedľajších účinkov ako po prvej dávke.

ockovanie FreePik

Zriedkavé vedľajšie účinky vakcín proti COVID

Myokarditída

Od apríla 2021 sa podľa WHO u niektorých ľudí vyvinula myokarditída (zápal srdcového svalu) a perikarditída (zápal výstelky srdca) po podaní vakcíny. Problém sa vyskytuje častejšie u dospievajúcich a u mužov. Okamžite vyhľadajte lekársku pomoc, ak v priebehu niekoľkých dní po podaní druhej injekcie sa u vás alebo u vášho dieťaťa vyskytne:

  • Bolesť v hrudi
  • Lapanie po dychu
  • Pocit rýchleho tlkotu, chvenia alebo búšenia srdca

krv FreePik

Krvné zrazeniny 

V apríli 2021 FDA a CDC dočasne pozastavili podávanie vakcíny Johnson & Johnson, zatiaľ čo skúmal ich zriedkavý vedľajší účinok u niektorých pacientov, ktorí túto vakcínu dostali. Vyvinul sa u nich závažný stav krvných zrazenín nazývaný trombóza so syndrómom trombocytopénie alebo TTS. 

TTS spôsobuje krvné zrazeniny s nízkymi hladinami krvných doštičiek. Hoci je TTS veľmi zriedkavé a liečiteľné, keď je diagnostikované včas, je závažné. Takmer všetky hlásenia o TTS boli u dospelých žien mladších ako 50 rokov. Ženy mladšie ako 50 rokov by si však mali byť vedomé tejto zriedkavej nežiaducej udalosti a mali by vedieť, že sú dostupné aj iné vakcíny proti covidu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok