Ochrnutie je častokrát trvalé, to sa však môže zmeniť. Štúdia opisuje prelomový výskum

TA3/dp
5.12.2021 09:00

Poranenia miechy patria medzi najzávažnejšie. Môžu viesť k poruchám chôdze alebo ku kompletnému ochrnutiu.

Ochrnutie je častokrát trvalé, to sa však môže zmeniť. Štúdia opisuje prelomový výskum
YouTube/NorthwesternU

Vedci z Northwestern University v americkom štáte Illinois vo svojej prelomovej štúdii opisujú gél, ktorý obsahuje "tancujúce molekuly". Informoval o tom web New Atlas.

Účinok už po štyroch týždňoch

Molekuly umožnili chôdzu paralyzovaným myšiam už po štyroch týždňoch od podania prvej injekcie s gélom. Neuróny v chrbtici prenášajú signály medzi mozgom a svalmi. Poškodenie týchto neurónov môže spôsobiť pohybové ťažkosti alebo ich úplné znemožniť. Centrálny nervový systém má veľmi obmedzenú schopnosť regenerácie, takže paralýza je často trvalá.

Nová štúdia hovorí o revolučnej terapii, ktorá by mala napraviť škody. "Regenerovať axóny (výbežky nervovej bunky), výrazne zredukovať tvorbu jazvového tkaniva, doplniť izolačnú myelínovú vrstvu okolo axónov, zvýšiť produkciu krvných ciev a zvýšiť počet motorických neurónov, ktoré prežili zranenie," to je päť spôsobov, ktoré by podľa tímu vedcov malo napraviť poškodenia.

Testy boli sľubné

V teste na myšiach boli výsledky veľmi sľubné. Liečba bola podaná jednou injekciou s tekutinou, ktorá obsahovala dva typy modifikovaných peptídov. O štyri týždne neskôr boli paralyzované myši schopné chôdze. Vedci tvrdia, že injekcia spustila signály, ktoré pomohli opraviť miechu. Jeden z peptídov vysiela signál, ktorý regeneruje výbežky nervovej bunky a druhý redukuje zjazvenie a podporuje nový rast krvných ciev a izolačnej vrstvy.

"Najväčšou inováciou v našom výskume je riadenie spoločného pohybu viac ako 100-tisíc molekúl. Molekuly sa pohybujú, "tancujú" alebo dokonca vyskočia zo štruktúr a dokážu sa efektívnejšie spojiť s receptormi," povedal Samuel Stupp, hlavný autor štúdie.

Tím vedcov hovorí, že terapia by zatiaľ mohla byť použitá na prevenciu celkovej paralýzy u pacientov s ťažkým úrazom, napríklad pri pádoch, športových zraneniach alebo dopravných nehodách. Dala by sa však využiť aj u mnohých chorôb, ktoré znižujú motoriku.

Vedci plánujú novú liečbu predstaviť americkému Úradu pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) a spustiť tak proces schvaľovania použitia terapie u ľudí.


Video z výskumu si môžete pozrieť priamo tu: 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok