Konšpirátorov už covid omrzel. Po víruse je pre nich dôsledkom sprisahania aj zmena klímy

TA3 ČTK
3.12.2021 06:00

Pandémia covidu priniesla na sociálne siete záplavu nedôveryhodných informácií a konšpiračných teórií, ktoré najrôznejší aktéri šíria naprieč platformami. Toto internetové hnutie v poslednej dobe prechádza ďalšou zmenou a jeho členovia sa čím ďalej viac venujú údajným nepravdám o klimatických zmenách.

Sme na ceste ku klimatickej katastrofe, varuje OSN. Štáty by mali v znižovaní emisií pridať
TASR/AP

Uvádza to spravodajská spoločnosť BBC, ktorá opisuje aj dopady sprisahaneckých teórií na osobný život stúpencov. 

Šíria konšpirácie o covidovom sprisahaní 

Jedným z tých, kto dnes verí, že "covidová a klimatická propaganda" sú súčasťou rovnakého nekalého plánu, je britský rodák Matthew, ktorý v posledných 20 rokoch žije na Novom Zélande. Keď začal mať výhrady voči prísnejším protiepidemických opatreniam miestnej vlády, hľadal odpovede a podobne zmýšľajúcich ľudí na sociálnych sieťach. Stal sa členom skupín, v ktorých okrem kritiky rúšok a vakcín, kolovali i nepodložené konšpiračné teórie o globálnych sprisahaniach za covidom. Teraz tieto kruhy zdieľajú nielen zavádzajúce tvrdenia o pandémii, ale tiež o klimatickej zmene. 

"Celá táto kampaň strachu a propagandy je snahou pokúsiť sa pretlačiť určitú agendu," domnieva sa Matthew. "Nezáleží na tom či ide o klimatické zmeny, alebo vírus, alebo niečo iné," hovorí otec deväťročnej dcéry.

Rozdúchavajú strach

Jeho prípad je súčasťou širšieho trendu. Skupiny odporcov lockdownov a vakcín na komunikačnej platforme Telegram, ktoré sa kedysi venovali výhradne pandémii, teraz vnášajú rovnaké konšpiračné príbehy do debát o klíme. Príspevky pritom zachádzajú ďaleko za úroveň politických polemík a sú plné nepresných informácií, vymyslených správ a pseudovedy.

"Terminológia spojená s covidovými opatreniami je čím ďalej viac využívaná k rozdúchavaniu strachu a mobilizácii proti klimatickým opatreniam," uviedla Jennie Kingová z výskumného ústavu Institute for Strategic Dialogue, ktorý mapuje trendy šírenia dezinformácií. Pri súčasnom posune podľa nej samotná klimatická politika nie je zase taká dôležitá. "Ide o to, že vám to umožňuje témy ako moc, osobná sloboda, kontrola nad vlastným osudom, strata tradičného životného štýlu - všetky tieto myšlienky šikovne dostať k oveľa širšiemu publiku," uviedla Kingová. 

White Rose vylepuje po stĺpoch nálepky

Medzi skupinami, ktoré sa uvedených konceptov chopili, je i sieť s názvom White Rose (Biela ruža), ktorá pôsobí po celom svete a oslovila i Matthewa. "Je to taká decentralizovaná komunitná organizácia, takže napríklad dostanete nálepky a potom ich dávate na stĺpy," uviedol. Spomenuté nálepky mávajú konšpiračný obsah namierený proti rúškam alebo vakcínam, vrátane nepravdivých tvrdení, ako napríklad: "Žiadna pandémia nie je." Hoci Matthew považuje niektoré zo špekulácií, ktoré sa objavujú na internete, za príliš divoké, domnieva sa, že dochádza k spájaniu "zvláštnych záujmov" v podaní "vlád a veľkých korporácií".

Tieto názory majú skutočný dopad na jeho život a vytvárajú priekopy medzi ním a jeho najbližšími. Na rozhovor vedený cez internet sa Matthew schoval na koniec svojej záhrady, aby ho nepočula jeho partnerka. Tiež uviedol, že pre neho bolo nepríjemné, keď jeho dcéra musela nedávno v škole hovoriť o zmene klímy. 

Partnerka šírila konšpirácie, rozišli sa

Skúsenosť z opačnej strany má Christine zo severoírskeho Belfastu, ktorá sa ako zdravotná sestra stará aj o pacientov s covidom. Jej priateľka v priebehu pandémie začala veriť extrémnym tvrdeniam o ochorení aj o vakcínach, a rovnako ako Matthew, začala sledovať aktivity White Rose na lokálnej úrovni. Neskôr prepadla i nepravdám o klimatickej zmene a napätie vo vzťahu narástlo do takej miery, že sa ho Christine rozhodla ukončiť. 

"Je to šialené, strašidelné," hodnotila v rozhovore pred nočnou zmenou v nemocnici. "Teraz verí, že klimatické zmeny nie sú skutočné, a že všetko je súčasťou plánu na vyľudnenie Zeme a vyhladenie ľudstva," uviedla o svojej bývalej partnerke.

S tým, ako pandémia postupuje, ako začínajú pôsobiť vakcíny, a ako mnohé krajiny, predovšetkým tie bohaté, sa kúsok po kúsku blížia k normálnemu životu, pozorujú výskumníci posun od covidu smerom ku klimatickým zmenám naprieč rôznymi internetovými kruhmi. Jedným z prejavov, ktorý sledujú analytici z ISD, je slovné spojenie "klimatický lockdown".

Tým ľudia odkazujú na úplne nepodloženú predstavu, že v budúcnosti by sa mohli v rámci boja proti klimatickým zmenám zavádzať uzávery ako tie súvisiace s koronavírusom. Klimatológovia majú za to, že lockdowny nepredstavujú seriózne ekologické opatrenie. I preto, že prísne obmedzenia prijaté v boji proti pandémii viedli len k nepatrnému poklesu emisií skleníkových plynov. 

Znepokojenie vyvolané covidom a plošnými uzáverami však v kombinácii s nepravdivými tvrdeniami o týchto javoch položili základy pre šírenie nových konšpiračných teórií. Časti verejnosti sa zmocnil istý štýl uvažovania a títo ľudia všetky zlé správy zvádzajú na tajomné spiknutia mocných, než by akceptovali skutočnosť ohľadom budúcnosti planéty.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok