Keď kolabuje zdravotníctvo, treba okamžite konať. Podľa Mikasa by deti mali ostať doma

TA3
1.12.2021 15:41

"V situácii, keď kolabuje zdravotníctvo a keď u detí a mladých ľudí zaznamenávame vysokú incidenciu, je prechod na dištančnú formu vzdelávania veľmi dôležitým nástrojom," uvádza vo vyhlásení hlavný hygienik Ján Mikas. Kroky na spomalenie nákazy by sa podľa neho mali prijať okamžite.

Mikas oznámil, že na potrebe prechodu na dištančné vzdelávanie sa zhodujú epidemiológovia i ďalší odborníci v medicíne aj verejnom zdravotníctve, a to vrátane odborného konzília. "Pri takej miere incidencie, akú dnes máme, de facto neexistujú triedy, kde „nie je problém s nákazou“. Teraz sa musíme všetci sústrediť na záchranu životov a slovenského zdravotníctva," apeluje Mikas. Odborníci by podľa neho boli radi, keby mali k dispozícii riešenia, ktoré by nikoho neboleli. "Také však v prípade covidu zatiaľ neexistujú," konštatuje.

Hlavný hygienik rozumie snahe ministra školstva udržať prezenčné vzdelávanie na Slovensku čo najdlhšie. Upozorňuje, že hoci deti priamo neplnia covidové lôžka v nemocnici, zohrávajú významnú úlohu pri prenose covidu na členov spoločnej domácnosti, ktorí ho môžu roznášať ďalej. "Pri viac ako 3400 hospitalizovaných pacientoch preto musíme využiť každý dostupný a efektívny mechanizmus, aby sme šírenie ochorenia spomalili. A to okamžite," vyzval Mikas.

Mikas skonštatoval, že regionálne úrady verejného zdravotníctva, ktoré rozhodli o plošnom prerušení prezenčného vyučovania vo svojich obvodoch, si uvedomujú závažnosť svojich rozhodnutí. "Situácia je zlá. Najskôr sa z nej dostaneme vtedy, ak budeme počúvať odborníkov a rešpektovať ich rozhodnutia namiesto toho, aby sme ich spochybňovali," vyjadril sa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok