Bratislavský kraj kritizuje slabý lockdown. Do Vianoc sa situácia zlepší, len ak sa opatrenia pritvrdia

TA3/hm
1.12.2021 14:00

Očkujú na futbalovom štadióne, v nákupnom centre, do regiónov vysielajú výjazdové jednotky. O prvú, druhú i booster dávku je záujem vo vakcinačných centrách Bratislavského samosprávneho kraja veľmi veľký. Lekár BSK Tomáš Szalay vidí za rastúcim záujmom prvoočkovancov najmä strach, ktorý prišiel v súvislosti s plniacimi sa nemocnicami.

Očkovacie centrum v Auparku
TA3 / David Duducz

Bratislavský kraj sprístupnil po prestávke opäť veľkokapacitné očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne, kde od začiatku novembra očkuje treťou dávkou proticovidovej vakcíny. Záujem je veľký. Vzrástol aj medzi ľuďmi, ktorí doteraz očkovanie odmietali.

Odmietači sa zľakli plných nemocníc

Prvoočkovancov a záujemcov o 2. dávku kraj vakcinuje bez registrácie v nákupnom centre Aupark v Bratislave. Kým po otvorení centra v polovici októbra prichádzali denne len desiatky ľudí, v novembri už išlo o stovky vo všetkých vekových kategóriách. Neraz sa tam čaká aj viac ako hodinu. 

"Záujem je aj o očkovanie treťou dávkou, ktorou aktuálne očkujeme v Národnom futbalovom štadióne, kde už sme prekonali hranicu 4-tisíc zaočkovaných ľudí za deň. Postupne pridávame dni, kedy sa očkuje. Tento týždeň je to piatok, sobota a pondelok," uviedol pre TA3 v utorok Michal Feik z komunikačného oddelenia BSK. Očkovanie bez registrácie zatiaľ neplánujú, aby dostali najskôr priestor zaočkovať sa najrizikovejšie skupiny. Na booster na štadión sa môžu ľudia dostať cez Národné centrum zdravotníckych informácií aj cez náhradnícky zoznam na webe BratislavskyKraj.sk.

Očkovacie centrum v Auparku TA3 / David Duducz

Podľa lekára BSK Tomáša Szalaya rastúci záujem o prvé dávky predpokladal ešte cez leto. Dôvodom aktuálne vyššieho dopytu je podľa neho strach, ten prišiel so stúpajúcim počtom covidových pacientov v nemocniciach. Ako uviedol v Téme dňa, okrem toho vidí za vyšším záujmom o prvé dávky aj výraznejšiu diskusiu politikov o serióznych obmedzeniach pre nezaočkovaných.

Kraj predpokladá, že záujem ešte porastie, no už nebude taký veľký ako na jar, keďže väčšina obyvateľov je už zaočkovaná. Popri vakcinácii v centrách evidujú veľký záujem aj o mobilné a výjazdové očkovanie.

Očkovacie centrum v Auparku TA3 / David Duducz

Lockdown je slabý, úľavu neprinesie

Dvojtýždňový lockdown, ktorý zaviedla vláda od 25. novembra na dva týždne, prišiel podľa kraja neskoro a považuje ho za slabý. "Mačkopes", ako ho označili niektorí politici, zatiaľ významne mobilitu obyvateľstva neznížil. Súčasné opatrenia označil kraj za veľmi mierne a neúčinné. 

"Predĺženie lockdownu by mohlo znížiť nápor na nemocnice, ktoré už aj v Bratislavskom kraji sú tesne pred kolapsom," uviedol Feik. Vzhľadom na nápor v nemocniciach a vysilenie zdravotníckeho personálu, by BSK bol za sprísnenie opatrení. "Zdravotníci v súčasnosti pracujú na pokraji svojich možností aj síl. Do Vianoc sa môže situácia zlepšiť len za tých okolností, že sa opatrenia bezodkladne pritvrdia," dodal.

Fungovalo by to ako so zubnými kazmi

Szalay je za povinné očkovanie. Ako uviedol v Téme dňa, "všetky ostatné možnosti zlyhali". Vidí však aj inú alternatívu ako motivovať ľudí a vyjsť z pandémie. Riešením by podľa neho mohlo byť, ak by si nezaočkovaní, ktorí budú čerpať zdravotnú starostlivosť spojenú s covidom, platili časť nákladov vo forme spolúčasti. Ako zdôraznil, išlo by o "silný signál toho, že ľudia sú zodpovední za náklady, ktoré spôsobujú tomuto zdravotnému systému svojou ľahkovážnosťou." 

V tejto súvislosti spomenul príklad, kedy poisťovne pacientom preplácajú opravu zubného kazu pod podmienkou, že rok predtým absolvovali stomatologickú prehliadku.  "Ak tam vidíme väzbu, že prevencia predchádza náročnej liečbe, tak by sme to mohli preniesť aj do iných režimov a pre iné diagnózy," uviedol lekár.

Pozrite si reláciu Téma dňa, ktorej hosťom bol aj lekár Bratislavského samosprávneho kraja Tomáš Szalay.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok