Pellegrini v motivácii na očkovanie zlyháva. Uškodiť by mu to nemuselo, hovorí politológ

TA3/hm
29.11.2021 06:00

Strana Petra Pellegriniho Hlas-SD sa v prieskumoch dlhodobo drží na prvej priečke, no od marca veľmi mierne klesá. Na krk jej začína dýchať Ficov Smer. Na to, či strana odídencov dosiahla v prieskumoch svoj strop, a či má ešte potenciál rásť, sme sa pýtali politológa z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Branislava Dolného.

Peter Pellegrini po výpovedi na NAKA.
TA3/David Duducz

Hlas pravidelne v prieskumoch obsadzuje prvú priečku, no od marca, kedy dosiahol v prieskume agentúry AKO 24,9 %, mu percentá mierne klesajú. Podľa posledného prieskumu AKO z novembra by ho volilo 18,5 percenta voličov. Naposledy sa nad 20-percentnú hranicu vyšplhal v júli. Na druhej strane sa konkurenčný Smer-SD naopak od júna drží nad desiatimi percentami. Najtesnejšie sa dostal k Hlasu v októbrovom prieskume agentúry Focus - Hlas-SD by volilo 19,3 % a Smer-SD 15,5 % voličov.

Preskočí Ficov Smer Pellegriniho Hlas?

Predpovedanie voličských preferencií je podľa Dolného problematické. "Existujú síce niektoré typy otázok vo výskumoch verejnej mienky o možnej predstave podpory či druhého hlasu, ktoré môžu odhaliť istý skrytý potenciál, ale ukazuje sa, že voliči sú najmä pred voľbami veľmi prelietaví, a preto sa niečo takéto len veľmi ťažko exaktne predpovedá," odpovedá na otázku či dosiahol Hlas-SD v prieskumoch svoj strop, alebo ešte porastie. Pripomenul v tejto súvislosti výsledok posledných parlamentných volieb v roku 2020. Mesiace pred nimi by žiadny analytik nepredpokladal, že hnutie OĽANO Igora Matoviča môže mať 25-percentný potenciál.

"Nové strany majú všeobecne menej stálych voličov, vytváranie stabilnejších väzieb voličov a strany si vyžaduje istý čas, avšak aj napriek istému poklesu si Hlas zatiaľ dokázal udržiavať relatívne silnú podporu, preto má potenciál byť úspešný aj vo voľbách, ktoré by sa konali v riadnom termíne," hovorí Dolný.

V prieskumoch verejnej mienky výrazne za posledné mesiace poskočil Smer-SD. Predseda strany Robert Fico zvrátil stagnáciu strany, tá sa pozviechala, a postupne sa naťahuje v prieskumoch za Hlasom. Podľa Dolného nemožno vzhľadom na podobnosť voličov vylúčiť, že nakoniec v prieskumoch Pellegrinho stranu preskočí.

Vyhýbavý postoj mu vyčítajú

Hlas ani Smer otvorene nevyzývajú svojich voličov k očkovaniu. Na margo vyjadrení premiéra Eduarda Hegera, podľa ktorého by cestou z pandémie mohlo byť povinné očkovanie pre ľudí nad 65 rokov, Fico uviedol, že ide o nechutný fašistický nápad. Verejne viackrát vyslovil, že sa zaočkovať nedá. 

Vyhýbavý postoj v otázke vakcinácie vyčíta koalícia Petrovi Pellegrinimu, ktorý patrí pravidelne podľa prieskumov k jedným z najdôveryhodnejších politikov. Predstavitelia vládnych strán i prezidentka mu zazlievajú, že sa s takýmto statusom doteraz nezaočkoval, a nejde v tomto smere voličom príkladom.

"Očkovanie sa, bohužiaľ, stalo polarizujúcou otázkou a je zrejmé, že Hlas a Peter Pellegrini zvolil len veľmi opatrný a nejasný postoj k tejto téme so snahou neodradiť voličov, ktorí váhajú či odmietajú očkovanie. Z tohto pohľadu to môže byť do istej miery pochopiteľné," hovorí politológ. 

Pripomína však, že na druhej strane vládne medzi lekármi a odborníkmi konsenzus o očkovaní ako o momentálne najúčinnejšej zbrani proti covidu. "V tomto kontexte má aj Peter Pellegrini ako politik s významnou podporou vplyv na to, ako jeho voliči vnímajú a hodnotia potrebu očkovania, a je dôležitou súčasťou formovania debaty a postojov k tejto otázke. Myslím si preto, že ako zodpovedný líder v tejto dôležitej otázke zlyháva," komentuje. Jasnejšia podpora očkovania - minimálne skupiny seniorov - by podľa neho nemusela mať výrazne negatívny vplyv na podporu strany, keďže, ako dodal, väčšina sympatizantov strany Hlas-SD apriori neodmieta vakcínu.

Šampanské môže byť problém

Kauza "šampanské", ktorá sa prevalila ešte v júli, nemala zatiaľ podľa politológa zásadnejší vplyv. Kajúcnici, ktorí v kauze vystupujú, tvrdia, že expremiér mal v minulosti vziať úplatok vo výške 150-tisíc eur v krabici od šampanského. Ako Dolný uviedol, kauza zostáva pre Pellegriniho potenciálne nepríjemným problémom do budúcnosti, ak by sa dostal pred súd alebo by bol dokonca obvinený.

"Toto by mohlo mať negatívny dopad na jeho dôveryhodnosť a aj podporu celej strany," uviedol. Pellegrini bol v kauze "šampanské" vypovedať na Národnej kriminálnej agentúre 12. novembra. Po výsluchu zopakoval, že žiadny úplatok nedostal, ani od nikoho žiadnu výhodu nepožadoval. Z jeho pohľadu je v kauze už všetko vysvetlené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok