Slovinsko zastavilo používanie vakcíny Janssen, dôvodom je úmrtie ženy

TA3 TASR
30.11.2021 18:14

Slovinsko v utorok oznámilo, že už nebude používať vakcínu od spoločnosti Johnson & Johnson proti ochoreniu Covid-19. Stalo sa tak po tom, čo experti v utorok potvrdili, že 20-ročná žena zomrela na následky podania vakcíny od tejto spoločnosti.

Johnson & Johnson, vakcína, janssen, 1140x
TASR/AP

Slovinsko pozastavilo očkovanie vakcínou Janssen v septembri po tom, čo žena zomrela na krvácanie do mozgu a krvné zrazeniny len niekoľko dní po očkovaní. Odborná komisia v správe potvrdila, že žena zomrela na následky imunitnej trombotickej trombocytopénie vyvolanej vakcínou.

"Dočasné pozastavenie očkovania vakcínou Janssen, ktoré platí doteraz, sa stane trvalým," vyhlásil minister zdravotníctva Janez Poklukar na tlačovej konferencii po tom, čo komisia zverejnila svoje zistenia. Slovinsko "s najväčšou pravdepodobnosťou" prestane používať aj vakcínu od spoločnosti AstraZeneca, uviedla vedúca skupiny vládnych poradcov v oblasti očkovania Bojana Beovičová. Očkovacia látka od firmy AstraZeneca využíva technológiu vírusových vektorov podobne ako vakcína Janssen a spájajú sa s ňou tiež zriedkavé prípady výskytu krvných zrazenín.

Niekoľko dní po očkovaní vakcínou Janssen zomrela v máji aj manželka istého slovinského diplomata pôsobiaceho v Paríži. Od septembra sa v Slovinsku zúčastnili na protestoch proti protipandemickým obmedzeniam a plánom zaviesť povinné očkovanie  tisíce ľudí. Asi 54 percent z dvoch miliónov obyvateľov tejto krajiny je plne zaočkovaných.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok