Slovom roka 2021 je vakcína. Počet vyhľadávaní vzrástol o 601 percent

TA3 TASR
29.11.2021 08:30

Slovom roka 2021 sa podľa renomovanej americkej spoločnosti Merriam-Webster stal výraz "vakcína".

Pfizer Izrael
TASR/AP

Voľba na toto slovo padla vďaka tomu, že bolo počas celého roka veľmi frekventované, vysvetlil Peter Sokolowski, lexikograf tejto spoločnosti, známej najmä vďaka vydávaniu slovníkov. Informovala o tom v pondelok agentúra AP. 

"Slovo vakcína v skutočnosti predstavuje dva rôzne príbehy. Jedným z nich je vedecký príbeh. Ide o pozoruhodnú rýchlosť, s akou boli vakcíny vyvinuté. Druhým rozmerom je politika a debata o vakcínach," povedal Sokolowski.

V internetovom výkladovom slovníku spoločnosti Merriam-Webster vzrástol počet vyhľadávaní slova "vakcína" o 601 percent v porovnaní s rokom 2020. 

"Slovo vakcína sa nezrodilo zo dňa na deň alebo pre pandémiu. Prvé známe použitie siaha až do roku 1882. Slovo vakcína pôvodne označovalo očkovaciu látku proti kiahňam," uviedol Sokolowski.

AP pripomenula, že zatiaľ čo v iných lexikologických spoločnostiach vyberajú slová roka komisie zložené z odborníkov, Merriam-Webster zakladá svoj výber na počte vyhľadávaní od reálnych používateľov ich elektronických produktov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok