Nový variant z Afriky desí svet, má nezvyčajne veľa mutácií. Štáty prijímajú opatrenia

TA3/hm
26.11.2021 13:07

Juhoafrický minister zdravotníctva vo štvrtok oznámil, že objavili nový variant koronavírusu, ktorý sa rýchlo šíri v niektorých častiach krajiny.

Nový variant z Afriky desí svet, má nezvyčajne veľa mutácií. Štáty prijímajú opatrenia
TASR/AP (ilu)

Spočiatku to podľa ministra Joea Phaahla vyzeralo ako zhlukové ohniská, potom však vedci zo Siete Genomic Surveillance spozorovali nový variant. Minister zdôraznil, že v súčasnosti je nejasné, kde sa variant známy ako B.1.1.529 objavil najskôr. Doteraz ho potvrdili v Juhoafrickej republike, Botswane a u cestovateľa z Juhoafrickej republiky do Hongkongu, dodal Phaahla. Informuje o tom CNN.

Rozširuje sa veľmi rýchlo

Vedci počas brífingu uviedli, že variant má nezvyčajne vysoké číslo mutácií. Vyše 30 ich má v kľúčovom spike proteíne, teda v štruktúre, ktorú vírus využíva na zasiahnutie buniek, na ktoré útočí. Profesor Tulio de Oliveira, riaditeľ Centra pre epidemické odpovede a inovácie, uviedol, že variant má "omnoho viac mutácií, ako očakávali". Doplnil, že sa rozširuje veľmi rýchlo, a očakáva, že sa to odrazí na stave zdravotníckeho systému v najbližších dňoch a týždňoch. Verejnosti odporučil, aby sa vyhýbala "super šíriacim udalostiam".

Predstavitelia tiež vyjadrili obavy, že mutácia by mohla zvýšiť prenosnosť vírusu, no dodali, že je priskoro hovoriť o tom, aký vplyv bude mať mutácia na účinnosť vakcín. Úradníci uviedli, že je tiež potrebné zrealizovať viacero štúdií, aby sme porozumeli závažnosti variantu v porovnaní s tými predchádajúcimi. "Význam tohto variantu zostáva nejasný, no aj tak sú najlepším nástrojom, ktorý proti nemu máme, vakcíny," povedal De Oliveira, a potvrdil, že sú potrebné ďalšie laboratórne štúdie na otestovanie účinnosti vakcín a protilátok.

Rušia lety a prijímajú opatrenia

Po tom, ako britská Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť vyjadrila nad variantom znepokojenie, Spojené kráľovstvo oznámilo, že na britský "červený zoznam" pridá šesť afrických krajín. Britský minister zdravotníctva Sajid Javid uviedol, že lety do Veľkej Británie z Juhoafrickej republiky, Namíbie, Lesotha, Botswany, Svazijska a Zimbabwe budú od piatka polnoci pozastavené, a týchto šesť krajín pribudne na "červený zoznam". Znamená to, že obyvatelia Spojeného kráľovstva a britskí a írski štátni príslušníci prichádzajúci domov z týchto krajín musia absolvovať 10-dňovú hotelovú karanténu na vlastné náklady. 

"Agentúra pre zdravotnú bezpečnosť vyšetruje nový variant. Potrebujeme viac dát, nateraz prijímame aspoň preventívne opatrenia," povedal Javid, dodajúc, že variant identifikovaný v Juhoafrickej republike "môže byť viac prenosný", ako delta variant, a že "vakcíny, ktoré sú dostupné v súčasnosti, môžu byť voči nemu menej účinné".

Javid dodal, že Veľká Británia doteraz nezaznamenala žiaden z týchto nových variantov. Juhoafrickí predstavitelia budú Svetovú zdravotnícku organizáciu oficiálne informovať v piatok. WHO variant B.1.1.529 klasifikovala ako "monitorovaný".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok