Pridávajú sa aj Česi. Cudzincom, ktorí boli na juhu Afriky, zakážu vstup do krajiny

TA3 TASR
26.11.2021 11:09

Do Českej republiky nebudú môcť od soboty vstúpiť občania tretích krajín, ktorí boli v posledných 14 dňoch viac ako 12 hodín v Juhoafrickej republike (JAR), Namíbii, Lesothe, vo Svazijsku, v Zimbabwe, Mozambiku alebo Zambii. Na Twitteri to v piatok oznámil dosluhujúci minister zahraničných vecí Českej republiky Jakub Kulhánek.

V Česku sa život vracia do normálu, takto vyzerajú nové pravidlá
TASR/AP

Česko tak nasledovalo príklad Talianska, Nemecka či Británie, ktoré týmto spôsobom reagovali na správy o novom variante koronavírusu s veľkým počtom mutácií, ktorý detegovali v JAR. Nový variant je zatiaľ známy len pod označením B.1.1529. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová avizovala, že EÚ navrhne pozastaviť letecké spojenia medzi JAR a celým euroblokom.

Správy o tom, že vedci študujú nový variant B.1.1.529, sa objavili vo štvrtok, keď bol v JAR zaznamenaný exponenciálny nárast počtu nakazených. Tento nový variant koronavírusu bol medzičasom zistený aj v Botswane, Hongkongu či Izraeli.  

Zákaz príletov do Česka sa vzťahuje len na spomínaných osem krajín z oblasti Južnej Afriky. Občania ČR a EÚ a osoby s dlhodobým pobytom v Českej republike sa budú môcť vrátiť za dodržania prísnych epidemiologických opatrení. Tento režim bude platiť zatiaľ do 12. decembra. Ministerstvo zahraničných vecí zároveň odporučilo občanom ČR, aby do uvedených krajín necestovali, uviedol Kulhánek.

Český minister zdravotníctva Adam Vojtěch uviedol, že nový variant vyzerá podľa prvých analýz ako "veľmi nebezpečný", čo sa týka rýchlosti šírenia. Avizoval, že jeho ministerstvo ešte dnes predstaví konkrétne preventívne opatrenia.

Nový variant má veľký počet mutácií – 32 –, čo podľa  virológov predstavuje "vážny problém" oproti dvom mutáciám delty a trom mutáciám bety. Tieto genetické zmeny totiž ovplyvňujú základné charakteristiky tohto vírusu.

Rovnako ako iné vírusy aj SARS-CoV-2 neustále mutuje a mnohé nové varianty – aj tie so znepokojivými charakteristikami – často nakoniec vymiznú. V prípade nových variantov nie je hneď možné rozoznať, či budú mať vážne dôsledky pre verejné zdravie, píše agentúra AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok