Sieť drogérií, ktorá podniká aj na Slovensku, získala anticenu za gendrové klišé

TA3 ČTK
26.11.2021 11:00

Reťazec dm drogerie markt, ktorý podniká i na Slovensku, získal v Nemecku anticenu Zlatý kôl v plote. Jej tvorcom sa zdá, že firma balením produktov podporuje gendrové klišé.

láska priateľstvo vzťah hádka žiarlivosť 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Na svojom webe o tom píše týždenník Der Spiegel. Jeden sprchový gél v ružovej, jeden v bledomodrej. Musí tento výrobok farbou zodpovedať pohlaviu toho, kto ho použije? Podľa združenia z Bonnu, ktoré za anticenou udelovanou od roku 2017 stojí, je to zbytočné. Jej udelením chce prispievať k "podpore slobody voľby nad rámec obmedzujúcich stereotypov".

Drogéria dm sa do hľadáčika združenia dostala preto, že podľa jeho zistení cieli mnoho výrobkov na určité pohlavie. Začína to vraj už u malých detí. "Povedzte nám, čo má vaše dieťa medzi nožičkami, my vám povieme, aké má používať dudlíky, oblečenie, fľaše na pitie a podbradníky." Takto podľa združenia dm obmedzuje rodičov. 

Spoločnosť sa proti výhradám iniciátorov anticeny ohradila. Niektoré z kritizovaných produktov podľa nej už v ponuke dlhší čas nie sú. Riaditeľka Kerstin Erbeová k tomu uviedla, že firma zákazníkom vždy odporúča, aby sa rozhodli pre taký výrobok, z ktorého majú oni, a najmä deti, najlepší pocit.

Firma tiež na svoju obranu uviedla, že sa riadi potrebami zákazníkov: "Napríklad pri kojeneckých a detských produktoch sme zistili, že väčšina našich zákazníkov chce, aby dievčatá a chlapci mali známe farebné schémy a dizajn." Sortiment, samozrejme, zahŕňa tiež produkty "v gendrovo neutrálnych farbách", dodáva dm. 

V roku svojho vzniku získali anticenu Zlatý kôl v plote čítanky pre dievčatá (s poníkmi a princeznami) a pre chlapcov (s pirátmi a policajtmi).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok