Namerali vám nízke hladiny sodíka v krvi? Viac soľte, ale nepite

TA3/bd
26.11.2021 09:00

Hyponatrémia alebo nízky obsah soli v krvi môže byť vážnym zdravotným problémom. Soľ je dôležitým elektrolytom, ktorý reguluje rovnováhu vody v tele. Nízky obsah soli v krvi zvyčajne znamená, že v krvnom obehu je príliš veľa tekutín, čo môže zaťažovať srdce a iné orgány.

Namerali vám nízke hladiny sodíka v krvi? Viac soľte, ale nepite
FreePik

Pridajte soľ

Ak máte nízky obsah sodíka v krvi, pridajte do jedla soľ, aby ste dostali hladinu soli do normálneho stavu. Soľ môžete pridať do každého jedla, stačí, aby malo slanú chuť, netreba nič merať. Nemalo by byť ale presolené. Soľte do takej miery, aby vám to chutilo. 

sol FreePIk

Slaný snack

Počas dňa si namiesto sladkých pochutín vyberajte niečo slané. Pochutnajte si na slaných orechoch, slaných ryžových chlebíkoch alebo iných nízkotučných slaných pochutinách, aby ste si zdravo zvýšili hladinu sodíka v krvi. Vyhnite sa slaným jedlám s vysokým obsahom tuku, ako sú čipsy. Určite po takejto strave príde nutkanie piť vodu. Kontrolujte sa a zbytočne sa neprepíjajte. Skôr naopak, mali by ste znížiť príjem vody len na niekoľko dúškov.

sol FreePik

Športové nápoje

Ak ste fanúšik športových nápojov, ktoré obsahujú soľ a ešte k tomu aj cvičíte, je to skvelý doplnok. Vaše telo totiž pri cvičení stráca soľ v pote, čo môže spôsobiť, že budete ešte viac trpieť hyponatrémiou. Preto nahraďte stratu tekutín športovým nápojom, aby ste si udržali alebo zlepšili hladinu sodíka v krvnom obehu.

sol FreePik

Soľné balíčky

Ak zmeny stravy nezlepšia hladinu sodíka v krvi, lekár vám môže odporučiť jednoducho konzumovať soľ z balení soli pravidelne počas dňa. Ak nedokážete tolerovať konzumáciu soli, môžete si ju zmiešať s niekoľkými mililitrami vody. Poraďte sa so svojím lekárom, aby ste sa uistili, že tento spôsob zvýšenia obsahu soli je pre vás vhodný, pretože príliš rýchle zvýšenie hladiny soli môže byť tiež škodlivé. 

Témy: tekutina nápoj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok