Chudnutie vďaka dehydratácii? Vyskúšate raz a nikdy viac

4.7.2021 14:00

Keď ste dehydratovaní, môžete si všimnúť výrazný pokles váhy a čudovať sa, ako ste zrazu tak rýchlo zhodili niekoľko kilogramov. Aj keď je vaším cieľom schudnúť, chudnutie vďaka dehydratácii nie je správna cesta. Vaše telo potrebuje na svoje fungovanie tekutiny a dehydratácia sa môže rýchlo stať život ohrozujúcim problémom.

Chudnutie vďaka dehydratácii? Vyskúšate raz a nikdy viac
Pexels

Čo je to dehydratácia?

Dehydratácia je stav, pri ktorom telo stratilo cenné tekutiny, ako je voda. Ak nebudete piť každý deň toľko vody, koľko by ste mali, môžete sa dehydratovať. Môže byť dôsledkom aj zvracania a hnačiek. Ak ste chorí, môžete stratiť chuť do jedla a pitia, čo vyčerpáva vaše zásoby tekutín a znižuje váhu.

Strata tekutín môže znamenať stratu kilogramov, ale vy sa chcete zbaviť tuku, nie vody, a tú vaše telo potrebuje, aby zostalo zdravé.

unava Pexels

Signály

Ak ste dehydratovaní, všimnete si, že máte sucho v ústach, nechodíte na malú potrebu tak často ako obvykle. Váš moč má neobvykle tmavo-žltý odtieň. Dokonca sa vám pri plači nemusia tvoriť slzy. Ak ste extrémne dehydratovaní, aj pohyb je veľmi pomalý. Hneď, ako zistíte príznaky dehydratácie, zvýšte príjem tekutín. Vyskúšajte aj športový nápoj, ktorý obsahuje zmes sacharidov a pridané elektrolyty. Ak ste vážne dehydratovaní, možno už potrebujete nahradiť stratené tekutiny intravenózne.

napoje Pexels

Kalórie

Existujú bezpečné a zdravé spôsoby, ako schudnúť, ktoré nezahŕňajú zbavenie tela základných tekutín. Na to by ste mali hneď zabudnúť. Namiesto konzumácie koly alebo sladených ovocných nápojov s pridaným cukrom sa rozhodnite pre vodu alebo minerálku. Je bez kalórií a udržuje vás hydratovaných. 


voda Pexels

Bezpečné chudnutie

Kľúčom k bezpečnému chudnutiu bez toho, aby ste trpeli dehydratáciou, je držať sa zdravej výživy a piť tekutiny bez kalórií alebo nízkokalorické nápoje. Vyberte si chudé bielkoviny, nízkotučné mliečne výrobky, ovocie a zeleninu. Vyvarujte sa zlých návykov, ktoré môžu zvýšiť prírastok hmotnosti, ako jesť vždy všetko, čo máte na tanieri, alebo jesť, keď ste unavení a vystresovaní.


Témy: tekutina nápoj
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok