Po prekonaní covidu si dajte vyšetriť krv. Odhalí tiché zlyhávanie obličiek

TA3/bd
25.11.2021 18:00

Venovať pozornosť zdraviu obličiek je dôležitou súčasťou starostlivosti po ochorení COVID-19. Štúdie pacientov ukazujú, že ľudia, ktorí mali covid, vrátane tých s miernymi prípadmi, sú vystavení zvýšenému riziku vzniku poškodenia obličiek, ako aj chronických ochorení obličiek a ochorení obličiek v konečnom štádiu.

Po prekonaní covidu si dajte vyšetriť krv. Odhalí tiché zlyhávanie obličiek
FreePik

Choré obličky necítiť

Mnohí ľudia, ktorí mali covid, trpeli radom nepriaznivých stavov aj mesiace po ich počiatočnej infekcii, aj spomínaným poklesom funkcie obličiek. Dysfunkcia a ochorenie obličiek majú tendenciu byť bezbolestné a bez ďalších symptómov. Odhaduje sa, že až 90 % ľudí s chorými obličkami o tom ani len netuší. Riziko zníženej funkcie obličiek je najvyššie medzi ľuďmi, ktorí boli na JIS. Je však dôležité poznamenať, že sa vzťahuje na všetkých pacientov, dokonca aj na tých, ktorí mali miernejšie príznaky. 

Krv FreePik

Povinné krvné testy 

Je nevyhnutné odhaliť dysfunkciu obličiek skôr, ako problém pokročí a bude ho ťažšie liečiť. Problémy s obličkami sú však „tiché problémy“, ktoré sa nezistia, kým si niekto nedá urobiť krvné testy. Nechajte si preto po prekonaní covidu vziať krv. V opačnom prípade možno budete v budúcnosti riešiť aj pokročilejšie ochorenie obličiek.

covid FreePik

Dialýza alebo transplantácia

V porovnaní s pacientmi, ktorí sa nenakazili, ľudia, ktorí sa nakazili vírusom, ale nemuseli byť kvôli nemu hospitalizovaní, majú o 15 % vyššie riziko, že budú trpieť závažnou nežiaducou obličkovou príhodou, ako je chronické ochorenie obličiek, o 30 % vyššie riziko vzniku akútneho poškodenia obličiek, ktorého výsledkom môže byť aj zlyhanie, keď obličky už nedokážu účinne odstraňovať odpad z tela. V takýchto prípadoch je na udržanie pacientov pri živote potrebná dialýza alebo transplantácia obličky.

oblicky FreePik

Následky po rokoch

Najvyššiemu riziku sú vystavení ľudia, ktorí boli hospitalizovaní alebo potrebovali starostlivosť na JIS. Riziko však nie je nulové pre tých, ktorí mali miernejšie prípady. V skutočnosti je významné. A musíme si uvedomiť, že ešte nepoznáme zdravotné dôsledky prekonania covidu v najbližších rokoch.

Témy: COVID-19 pacient
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok